Vond, oppblåst mage med mye gass kan skyldes en bakterieinfeksjon i tynntarmen. Les hva vår legeekspert, Henrik Mathiesen svarer en av våre lesere.

– Jeg har i mange år vært veldig plaget av mye gass og oppblåst mage. Det startet et halvt år etter en lungebetennelse hvor jeg tok antibiotika i to uker. Nå er jeg daglig plaget av mye gass, særlig utover dagen. Dette blir særlig ille etter at jeg har spist brød, bakervarer, pizza, sukker og søtsaker. Jeg tåler også veldig lite alkohol, og får mye gass og løs mage av det. Hva kan jeg gjøre?

Dette er et vanlig problem. Det første jeg vil si er at det er viktig å utelukke cøliaki. Har du tatt en cøliakitest? Dette kan du få gjort ved en enkel blodprøve hos din fastlege. Det som likevel er mer sannsynlig er at du lider av en tarmflora-ubalanse. Dette starter ofte som en følge av en antibiotikakur, men kan også komme av litt høyt sukkerinntak i kosten. Det er derfor viktig å se på hva du spiser. Min anbefaling er at du unngår raffinert sukker og høye glykemiske karbohydrater som ris, poteter og hvitt mel. Det kan også være lurt å begrense inntaket av enkelte fruktarter som banan, druer og ananas en tid. I tillegg anbefaler jeg at du tar et godt kvalitetsprobiotika-tilskudd hver kveld før du legger deg for å bygge opp den gode tarmflorakulturen. Hvis ikke dette hjelper på plagene dine, bør du ta kontakt med lege for videre utredning for å blant annet utelukke bakteriell oppvekst i tynntarm kalt SIBO, eller andre tarmrelaterte plager.

 

– LES OGSÅ: Dette er grunnen til at vi ikke tåler gluten

Tekst/svar: Henrik Mathiesen

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.