Kritisk med nok søvn. Vitenskapen fortsetter å illustrere akkurat hvor kritisk søvn er for sinnet, og hvor viktig det er for vedlikehold av hjernen. Derfor bør mange mennesker ta søvn litt mer alvorlig enn de gjør.

For noen er søvn fortsatt betraktet som bortkastet tid i forhold til mer spennende aktiviteter, som jobb, tid på mobiltelefon eller iPad eller Tv-titting.  Men en ny Studie fra Michigan State University, den største søvndeprivasjonstudie hittil, viser hvordan søvn er nødvendig for normal kognitiv funksjon. Nok søvn hjelper oss å komme tilbake til oppgaven når vi blir distrahert og ufokusert, i stedet for å spore av.

Studien ble publisert denne uken i Journal of Experimental Psychology: General.

 

Menneskelige feil

Som forfatterne påpeker har feilvurderinger i alt fra fra dagligdagse episoder til katastrofale hendelser vært knyttet til søvnmangel. De viser til eksempler som Tsjernobyl, Exxon Valdez oljeutslipp og Challenger eksplosjonen. Hvis man ser på feil og ulykker innen kirurgi, offentlig transport og til og med kjernekraftverk, er mangel på søvn en av de viktigste grunnene til menneskelig feil, sier studiens forfatter Kimberly Fenn.

 

«Det er mange mennesker i kritiske yrker som har søvnmangel. Forskning har funnet at nesten en fjerdedel av folket med viktige rutinejobber har sovnet på jobb»

 

Ved å se på hvordan bare én natt med søvndeprivasjon kan påvirke en persons evne til å komme tilbake til oppgaven når de blir distrahert, hadde forskerne over 230 mennesker som kom inn i laboratoriet om natten og gjennomførte en kognitiv oppgave som innebærer å følge en rekke oppgaver i en bestemt rekkefølge. De ble av og til avbrutt i sitt arbeid, de måtte huske hvor de var og gjenoppta riktig rekkefølge i arbeidet fra der de slapp.

 

Dårligere gjennomføringsevne

Halve gruppen  gikk deretter hjem for å sove, mens den andre halvparten ble holdt oppe hele natten i laboratoriet for å fullføre oppgaven. Blant denne gruppen var en ganske stor del (15%)  «ute av stand eller evne til å oppnå et beskjedent nivå av nøyaktighet de ble instruert til å oppnå og var i stand til å oppnå kvelden før». Blant dem som fikk sove, var dette tallet bare 1%. Gjennomføringen av oppgavene ble også dårligere over tid de som ble frarøvet søvn.

 

Kirurgi

Hver dag, blir omtrent 11 svamper glemt igjen på innsiden av pasienter som har gjennomgått kirurgi, sier Fenn. Det er 4 000 potensielt alvorlige feiltrinn hvert år og et eksempel på en prosessuell oppgave som kan gå fryktelig galt som følge av søvnmangel. Vår forskning tyder på at folk med mangel på søvn bør ikke utføre oppgaver der de blir avbrutt eller e bør kun utføre dem i korte perioder.

 

Distraksjoner

Avbrytelser fra en kollega på kontoret eller distraksjon som kommer fra varsling fra en smart-telefon kan, hvis søvnmangel er i til stede, påvirker vår evne til å finne tilbake til der vi slapp. Og i tillegg til kirurgi og drift av tunge maskiner, kan det gjelde for en rekke andre oppgaver, fra mindre betydningsfulle (følge en oppskrift) til kritisk dagligdagse oppgaver (gi et barn medisiner).

 

LES OGSÅ: Søvnproblemer hos barn kan føre til ADHD-diagnose

 

Thomas Edison sa: «Søvn er bortkastet tid, arvet fra våre huleboerdager.» Selv om noen mennesker er av denne oppfatning, fortsetter vitenskapen å bevise hvor gal denne holdningen faktisk er. Siden søvn hjelper hjernen til å gjenopprette seg selv, og selvhelbrede seg selv, vil forhåpentligvis flere mennesker innse at søvn virkelig er udiskutablet god bruk av tiden.

 

Kilde:

https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2018/10/02/sleep-deprivation-makes-it-harder-to-deal-with-distractions/#203f46be788d

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.