Til tross for stort fokus på å endre kosthold og livsstilsvaner de siste 30 årene, øker antall krefttilfeller. Det gjør også fedme og metabolsk syndrom. Billige «frøoljer» lanseres som en mulig årsak.

Lars Bern, tidligere vise-ordfører i svenske Cancerfondet, hevder at skolemedisinen har oversett en viktig ting;  at vegetabilske oljer kan føre til kreft ved overoppheting. De billige frøoljene  (mais, solsikke og rapsolje) som finnes og brukes i mange matvarer, kan gjøre at de samme giftige substansene som frigjøres ved røyking og som skader cellene våre, frigjøres når maten utsettes for varme.

De amerikanske helsemyndighetene spredde en rekke ulike kostråd på 1970-tallet som ble omfavnet over store deler av verden. Et av dem var å erstatte mettet fett (oftest animalsk) med vegetabilske oljer siden mettet fett ble ansett å ligge bak åreforkalkning. Matindustrien begynte dermed å erstatte mettet fett med billige lett-produkter som inneholder frøoljer og sukker. Til tross for at ny forskning og statistikk motbeviser rådenes positive effekter på helsen, har myndighetene ikke endret retningslinjene, slik Lars Bern ser det.

TV Helse kan verifisere at på 1960 tallet viste en dobbeltblindet, randomisert kontrollert og langvarig studie at dødsfallene var betydelig lavere hos de som holdt seg til et kosthold med animalsk fett, tross at den gruppen hadde en høyere andel av tunge røykere – enn de som hadde konsumert vegetabilske oljer.

i følge hjertespesialisten, dr Aseem Malhotra, erstattet matindustrien  på 1980-tallet det mettede fettet med sukker og stivelse. Det gjorde mer skade enn nytte. Malhotra som er skribent i British Medical Journal, påpeker at statistikken viser at i USA har forbruket av fete produkter gått ned de seneste 30 årene, samtidig som tilfeller av alvorlig fedme har økt.

“Ut fra analysen med uavhengige bevis som jeg har lagt frem, er mettet fett fra ubehandlet mat mest sannsynlig fordelaktig. Smør, ost, yoghurt og egg er generelt nyttige og ikke skadelig. Matindustrien har utnyttet det «fete mantraet» i flere tiår ettersom matvarer som markedsføres som fettfattige ofte er proppfulle med sukker. Vi vet nå at tilsatt sukker i mate øker fedme-epidemien, diabetes og hjerte-karsykdommer»– Independent

 

I Sverige lider cirka 15 prosent av den voksne befolkningen av fedme.  En studie, publisert i tidsskriftet The Lancet i april 2016, der man hadde fulgt 19 millioner mennesker i 186 land siden 1975, viste at befolkningen i nesten alle landene – foruten Afrika og Syd-Asia fortsetter å gå opp i vekt.

Forskerne mistenker at foruten sukker og raske karbohydrater, ligger stress og tilgang til mat døgnet rundt, bak økningen. De metabolske sykdommene kobles også til den epidemiske økningen av overvekt og diabetes.

Ytterligere studier peker på at koblingen som ble gjort mellom umettet fett og kardiovaskulære sykdommer, ikke stemmer.

«Nåværende bevis understøtter ikke tydelig kardiovaskulære retningslinjer som oppmuntrer til høyt forbruk av flerumettede fettsyrer og lavt forbruk av mettet fett», står det i sammendraget i en omfattende studie gjennomført i 2013.

 

Konklusjon;  Forskere hadde analysert informasjon fra 72 ulike studier med 600 000 personer fra 18 land  og kommet fram til at mettede fettsyrer ikke kunne kobles til økt frekvens av hjertesykdom.

 

-LES OGSÅ KRONIKK AV LARS BERN HER: Vokt dere for falsk propaganda mot kosttilskudd som vitamin D3

 

Opphetet vegetabilsk olje kan bli cancerogen

I 2018 ble det registrert 18 millioner tilfeller av kreft og 9,6 millioner dødsfall som følge av sykdommen. Seks år tidligere lå dødstallene på 8,2 millioner i følge statistikk fra International Agency for Research on Cancer (IARC). I følge Verdens Helseorganisasjon WHI`s rapport, kommer antall krefttilfeller til å øke til 25 millioner de neste 20 årene.

I Australia har forskere kommet fram til at det skal være mulig å få ned tallene på dødsfall som følge av kreft med 38 prosent dersom innbyggerne slutter å røyke, øker forbruket av frukt og grønt, reduserer mengde rødt kjøtt, drikker mindre alkohol, trener mer og soler seg mindre, samt erstatter vegetabilske oljer med mettet animalsk fett.  Rådene er ikke spesifikke for Australia.

Cancerfondet og det svenske Livsmedelsverket har også i dag lignende råd på sine hjemmesider.

Stadig flere mennesker har fulgt rådene siden tidlig på 1980-tallet, men til tross for det  har kreft akselerert til et skremmende pandemisk nivå. «Snart rammes annenhver person i visse land av kreft i løpet av livet. Utviklingen gjelder også øvrige metabolske sykdommer», skriver Lars Bern som mistenker at frøoljene kan ligge bak økningen som også studien bak diagrammet viser.

Diagram som viser at vegetabilsk olje kan bli giftig. Kilde: Telegraph.co.uk

Aldehyder, er et giftig emne som frigjøres ved røyking, skader våre celler og setter i gang utvikling av kreft. Den bearbeidede maten som inneholder billige frøoljer gir opphav til samme giftige emner og kan dermed føre til lignende sykdommer», hevder Bern.

Lars Bern – Foto: Torbjörn Sassersson

”Økningen av kreftdiagnoser til tross for et høyt antall mennesker som slutter å røyke, bør ikke være en overraskelse. Det er snarere et uunngåelig resultat av de endrede måtene å behandle næringsmidler,på. Dette vil fortsette å stige så lenge disse frøoljene er inkludert i maten.Anthropocene

 

Bare et måltid med fisk og chips stekt i vegetabilsk olje viser seg å inneholde så mye som 100-200 ganger mer giftige aldehyder enn det daglige grensenivået fastsatt av Verdens helseorganisasjon, sier Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kjemi og kjemisk patologi til avisen, The Telegraph. Lars Bern oppfordrer alle å avstå fra bruk av frøolje og margarin, og erstatte i stedet disse med smør, animalsk fett, kokosnøttolje, olivenolje og sesamfrøolje.

Bern har vitenskapelig støtte for denne dietten.

 


Oversatt og tilrettelagt fra www.TV-helse.se

Kilder:

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.