Med buffer som dekker munn og nese og engangshansker på for å beskytte meg mot mulig smitte, føles det noe underlig at godtedisken på Coop’en er tilgjengelig både for folk og virus i disse dager. Ikke desto mindre når en ungdom gnir seg godt i nesa før h*n kjører neven ned i bamsemumsene. Er dette så lurt?

Tekst: Berit Kvifte

På en plakat som henger ved godtehylla, opplyser Folkehelsa; «Korona smitter ikke gjennom mat og man kan handle mat uten emballasje som vanlig». Det lyder rimelig på matvarer som frukt og grønt som kan skylles under springen. Det funker ikke på smågodt.

Mattilsynet bør vel strengt tatt ha en mening om dette?

– Godteri er ikke vårt bord, er svaret på Opplysningstelefonen hos Mattilsynet når TV-helse stiller spørsmålet.

– Vi har kun med smittsom mat å gjøre og mat som må tilbakekalles dersom det oppdages en form for smitte, men jeg synes ikke noe om det du påpeker. Godteridisken høres absolutt ut som en potensiell smittekilde, sier damen før hun henviser meg videre til FHI.

– Du kan jo eventuelt også prøve Helsedirektoratet. Ha en fin dag!

Jaha.

Da setter man seg i kø hos Folkehelsen. Etter hvert kommer jeg gjennom på sentralbordet og stiller spørsmålet på nytt.

– Huff, det høres ikke lurt ut nei, men jeg må sette deg videre over til noen som kan svare deg. Du skal få pressevakten, svarer en mannsstemme.

LES OGSÅ: Dette bør du styre unna nå

«Korona-hotline»

På den rødglødende linjen må jeg tråkle meg gjennom nok en liten «meny» og havner til slutt hos pressevakten.

– Altså: bør godteri ligge framme i disse tider? Butikk-kunder oppfordres til å vaske frukt og grønnsaker når vi kommer hjem, ikke sette bæreposen med varer på benken og flere andre proaktive tiltak. Så?

Pressevakten kan ikke besvare spørsmålet på stående fot, men må konferere med smittevernsavdelingen. Jeg oppgir telefonnummeret og pressevakten lover at en annen skal kontakte meg.

Jeg venter.

Dette fortjener et velbegrunnet svar. Andre kunder i butikklokalet som observerte det samme som meg, «jøsser seg» og en diskusjon starter. En sambygding hadde vært i en annen butikk og der hadde godtedisken nærmest vært klistret igjen med «politi-sperretape».

Muligens er ikke dette noen stor sak. Men små barn er glade i godteridiskene og kan dessuten være smittebærere uten å være syke når de åpner lukene og titter oppi godsakene med «elleve-tallet» hengende ned fra nesa. Ungdom er ikke alltid spesielt nøye med påbud.

I hodet mitt har jeg bilder av basselusker som svømmer rundt i de ulike godteboksene med seigmenn, nonstop, sure sokker, lakris, marsmellows og alt det andre «digget». Jeg ringer noen venninner og spør hva de mener.

– Næheiiiii, kommer det unisont fra dem begge. De handlet under tvil godteri fra slike disker tidligere, men nå er det fullstendig utenkelig. Begge stiller seg uforstående til at ikke en eller annen myndighet har fjernet denne muligheten.

Jeg venter fortsatt på et «ja» eller «nei» fra Folkehelsa. Det har gått to timer. Mens jeg venter på svar, er det kanskje flere smittsomme fingre som har vært oppi godteboksene og rotet.

LES OGSÅ: Psykologens tips i en ny hverdag

Midlertidig forbud

I Seljord kommune, har kommuneoverlege, Kine Jordbakke tatt grep. Fra henne kommer det et rungende nei når Dagbladet spør om det er lurt å selge smågodt i løs vekt i kommunen.

Jordbakke er en blant flere kommuneoverleger som har lagt ned midlertidig forbud om salg av smågodt, fordi hun oppfatter det som en mulig kilde til smitte. Det gjelder spesielt skjeene som blir brukt og lagt ned i godsakene.

Skjermdump: Seljord Kommune

Forvirrende reglement

Hos Coop er smågodtsalget stort sett åpent, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Dagbladet. Han er kjent med at enkelte kommuner har pålagt butikkene å stenge smågodthylla. Det kan skape usikkerhet fordi de nasjonale retningslinjene mener det er greit.

Rema 1000 har strammet noe inn på smågodtsalget. Pallene er tatt bort. I stedet kan kundene plukke smågodt fra vegg.

NorgesGruppen har i likhet med Rema 1000 fjernet «pallesalget» og gått over til hyllesalg der kundene plukker i bokser med skjeer.

Europris har også stengt sitt utsalg av smågodt i løsvekt, men fortsetter å selge smågodt i lukkete bokser.

Ikke noe svar… i dag fra Folkehelseinstituttet til TV-helse om det er lurt å selge godteri i løs vekt og som «alle» kan klasse villig vekk oppi.

Hva mener du?

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

  1. Hei Berit!
    BRA at du satte fingern på dette. Har påpekt det samme. COOP er jo vår butik. De oppfører seg på mange måter mer som en grisk profitør som kynisk legger godteri ved rullebåndet ved kassen og kjører tilbud på Coca, smågodt, sjokkis og alt det vi absolutt ikke burde bli pådyttet!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.