Rita Korsmo (65) fra Stokke i Vestfold spiser det mange andre helst setter fyr på eller røsker opp med rota og kvitter seg med. Brennesle, løvetann og «skvalderkål» inngår i hennes daglige kosthold og holder både energien og helsa til både henne og folk i mils omkrets på topp!

Rita smiler som ei sol når TV-helse treffer henne. Hun har nettopp vært en runde i nabolaget for å påse at «maten & medisinen» hennes er på vei opp av jorda. Glad konstaterer hun at  brenneslen er blitt 20 centimeter høy, løvetannen står i full blomst og skvalderkålen er i ferd med å ta fullstendig overtaket på nabotomta. Intet mindre kan glede Rita mer!

Medisiner uten bivirkninger

Interessen for ugress kom da Rita fikk diagnosen fibromyalgi for 25 år siden. Medisinene hjalp for smertene, men gjorde at Rita følte seg helt utafor.

– Jeg følte meg ofte nedstemt uten at jeg fant noen grunn til det og hadde perioder som var helt grusomme, minnes Rita som begynte å lete etter andre ting som kunne hjelpe henne ut av smertehelvetet  –  uten bivirkninger.

– Jeg torde ikke slutte med medisinene, så jeg startet med å lete etter noe i tillegg til medisinen, ikke istedenfor.  Etter hvert ble det 100 prosent istedenfor, forteller Rita og lyser opp i et stort smil.

– De siste 15 årene har jeg vært helt uten smertestillende og andre medisiner, forteller Rita som har også har «kurert» familie og en rekke andre personer ved å dele sine egne erfaringer.

Kuttet ut gluten

Rita har ikke cøliaki, og stusset derfor da svigerinnen hennes utfordret henne på å kutte ut gluten da hun var som sykest. I tillegg til smertene, følte Rita seg alltid stinn og utilpass.

– Kunne jeg slippe å ha mage som en sperreballong, skulle jeg da kutte ut hvete.  Det gav resultater. På rekordtid «slapp» jeg 15 kilo, magen fikk normal fasong og pløsene i ansiktet forsvant. Nå innså jeg at jeg måtte ta grep selv for å bli frisk og ellers ha det bra.

– Det viser seg gang på gang at vi er hva vi spiser.

Medisiner vokser overalt!

Rita ble kvitt smertene som fulgte fibromyalgien ved å kutte ut gluten, men energien trengte en real dytt.

– Den fiksa jeg med hjelp av «medisiner» som vokser rett utenfor utgangsdøren, forteller Rita som har lest noen hyllemeter med litteratur om urter og deres virkning. Spesielt brennesle og løvetann har fanget hennes interesse.

I starten tørket Rita urter til eget bruk, men nå er det koselige huset hennes også et lite «lokalt apotek».

– Det fleste som går herfra får med seg litt tørka brennesle eller løvetann til bruk som te,   krydder på pizzaen, som en ekstra «piff»  på brødskiva eller tilsetning i sauser.

Når TV-helse er på besøk, henger det bare noen få kvaster med brennesle i stuetaket.  Det er tidlig på sesongen, plantene har så vidt begynt å strekke seg opp av jorden etter vinteren, men det mye nok til å lage både en velsmakende brenneslesuppe og litt brenneslepesto.

– Nesten alle sier at de får mer energi og bedre humør når de begynner å spise eller drikke brennesle. Folk med fibromyalgi og revmatiske smerter merker veldig rask bedring og diabetikere får et mer stabilt blodsukker når de drikker en kopp brennesle-te daglig pluss mange andre tilstander som blir borte eller bedre med den forhatte planten. En viktig ting å legge seg på minne, er at det er ikke mengden som er avgjørende, men at du bruker det hver dag!

Løvetannen er min venn!

De fleste av oss røsker løvetannen opp av jorden med både stønn og «uparfymerte uttrykk».  Hos Rita er den totalfredet og høyt elsket. Hun jubler for hver løvetann som vokser opp! Bladene tørker hun og bruker i te, stuinger og salater og blomstene lager Rita den deiligste løvetannsirupen av.

– Løvetann er betennelseshemmende, den styrker immunforsvaret, virker vanndrivende, renser nyrer og galle og er ypperlig for hud, hår, negler. Klart at alle har godt av å få i seg en «skvalp»  av løvetann daglig! sier Rita som er i gang med produksjonen av sirupen som er beryktet utenfor kommunegrensen. (artikkelen fortsetter under bildet)

Atmosfæren i huset til Rita er unik. Det er også Rita.  Hun gløder av varme og medmenneskelighet, hun byr på seg selv og deler villig med seg alt hun har lest og lært og ikke minst laget av urter eller som i dag  –  «legende ugress».

På vei i bilen tenker jeg på hagen og ugressmiddelet jeg nylig kjøpte for å «kaldkvele» de tre favorittene til Rita; brennesle, løvetann og ikke minst skvalderkålen.  Hm….jaggu skal jeg gi det en sjanse !

 


Løvetannsirup

Plukk 250 blomsterhoder¨av løvetann. Kok disse i to liter vann, sil av blomstene og tilsett en liter vann og en kg sukker. Kok opp på nytt og avkjøl. Gjenta dette flere ganger inntil du ser at massen blir som sirup.


 


Energidrikk

    • 1,5 tsk brennesle  (finmalt )
    • 2 tsk hampfrø
    • 1 tsk honning
    • 1 tsk eplesideredikk
    • 2 dråper jod

 


Løvetann –  rensekur

Kok 1-2 teskjeer snittet løvetannblader. Sil av etter 10 minutter.  Drikk en kopp morgen og kveld i fire – åtte uker. Veldig bra mot revmatisme og leddgikt også.


 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.