I dette foredraget forteller den banebrytende legen og forskeren Karl Ludvig Reichelt om sin forskning på opiode peptider i gluten og kasein hos personer med proteinintoleranse. Denne forskningen har hatt stor betydning for mange mennesker med alvorlige psykiske lidelser.

Hvem var Karl Reichelt?

Karl Ludvig Reichelt (FOTO: Enger)

Karl Ludvig Reichelt forsket i mange år på mage- tarm problematikk. Gjennom sitt banebrytende arbeide fant han ut hvordan det er mulig å finne årsaken til en rekke psykiske tilstander, blant annet barneautisme.  – Disse opiumslignende peptidene som finnes i enkelte matproteiner har den virkning at hjernen blir overstimulert, sa han i dette intervjuet med TV-Helse i 2015

Når tarmen ikke klarer å bryte ned peptidene, kan de gi en morfinliknende effekt som på sikt kan føre til mentale forstyrrelser. Reichelt mente at ved å undersøke om det fantes peptider i urinen vil man kunne gi pasientene en riktigere behandling. Reichelt drev forskning på dette ved Rikshospitalet som seniorforsker og rådgiver fra slutten av 70-tallet frem til 2012. Reichelt fortsatte sitt viktige arbeid som forsker ved Lab 1 i Sandvika frem til sin død i 2016.

Hans forskning har blitt publisert ved flere kjente universiteter, deriblant John Hopkins Medical Institutt i USA, og er i utelandske forskningsmiljøer høyt annerkjent og respektert for sitt arbeid.