Løsning på mysteriet om bienes forsvinning?

I USA og Europa dør bier på rekke og rad. Den mystiske massedøden av bier har nå fått en forklaring. To forskjellige utenlandske forskergrupper, fra britiske University of Stirling og franske INRA(Institut national de la recherche agronomique), har uavhengig av hverandre konkludert med at to typer plantevernmidler sakte dreper honningbier og humler. Uten bier er det ingen til å pollinere frukttrær, blomster og andre vekster. Naturen kan ikke fungere uten de summende insekter.

Den mystiske massedøden av bier har nå fått en forklaring.
«Ufarlige» plantevernmidler

Svaret på mysteriet har blitt publisert i tidsskriftet Science, og er utarbeidet av to ulike forskningsgrupper som har gjennomført forsøkene med innsektsmidler som blir brukt i Danmark. Det er de tilsynelatende ufarlige landbruksgiftstoffer Imidakloprid og Tiametoksam som dreper bier, skriver videnskab.dk. Forskerne fant at insektmiddel Imidakloprid kan ødelegge bestanden av dronninger i humle kolonier. Dronninger legger egg, slik at deres dødsfall i verste fall kan bli humlebienes skjebne.

 

Honningbier med mikrobrikker festet til kroppen har vært overvåket etter at de ble gitt en dose av preparatet Tiametoksam, som på papiret er ufarlig. Studien viste at biene mistet retningssansen og døde fordi de ikke kunne finne hjem. Ifølge Per Kryger, forsker på Aarhus Universitet, bekrefter dette bie-forskernes mistanker om hvorfor biene dør av Colony Collapse Disorder.

 

– SE OGSÅ: Kunnskapen om selvdyrking

 

Colony Collapse Disorder

Colony Collapse Disorder (CCD) fører til at arbeidende honningbier ikke vender tilbake til kuben eller kolonien. Når mange nok bier ikke vender tilbake er det ikke nok arbeidere til å gjøre nødvendige oppgaver som å fôre larvene og dronningen og bygge celler. CCD er en sykdom som fører til at hele biekolonier kollapser, slik at store områder av bier blir utryddet. Massedød av bier har vært et problem i mange år, men ingen har visst årsaken til hvorfor store landområder plutselig var tom for bier.  I tillegg til plantevernmidler spiller også parasitter en rolle. Hvis biene er infisert med den ellers ufarlige tarmparasitten Nosema og samtidig blir utsatt for plantevernmidler, er overlevelsessjansene små.

 

Kilder:

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/mystisk-massedod-blandt-bier-forklaret

http://pure.au.dk/portal/da/persons/id(608d6893-28dc-4991-83f4-a1884a46b9d6).html

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/mysteriet-om-biers-massed%C3%B8d-er-opklaret

 

 

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.