Den svenske kirurgen og forskeren Ralf Sundberg har skrevet to bøker som omhandler dette tema. Han er forsiktig med å kalle en del av forskningen som direkte forskningsjuks, men forteller at det eksisterer et system og en praksis med store mangler og en industri som manipulerer data til sin fordel.

(Norsk undertekst velges i avspilleren, saken fortsetter under videoen)

Titlene på bøkene, “Forskningsjukset” og “Forskningsjukset fortsetter”, ble bestemt først etter at Dr. Sundberg var ferdig med å skrive dem og han så hva innholdet i bøkene egentlig dreide seg om. Han setter ett kritisk søkelys på medisinsk forskning. – Forskere er mennesker de og, med den samme drivkraften som du og jeg, sier han til TV-Helse.  Det kan handle om blant annet status, tilhørighet og frykt for å si noe kontroversielt, fortsetter han. Men det er ikke bare de menneskelige faktorene som spiller inn. Dr. Sundberg påpeker at evidensbasert forskning, som er standarden i dag, er en prosess med mange hull og rom for manipulasjon. Den typen studier har sin begrensning og i mange tilfeller rigges de for å få de resultatene man vil.  – Det er først om 20-30 år man ser effekter av forskningen på legemidler, sier han. Han mener at studiene på legemidler idag er for kortvarig i en industri som må blidgjøre sine aksjonærer.

 

– SE OGSÅ: Høyt sukkerforbruk gir fettlever

 

Ifølge Dr. Sundberg finnes det også en stor lobbyindustri som har som oppgave å sverte andres forskningsdata. Han trekker frem et eksempel om A-vitamin. Dette kan brukes til blant annet å fjerne kviser men siden man ikke kan patentere vitamin, lages en syntetisk variant som legemiddel. Dette patenteres så og skrives ut av leger til pasienter da leger ikke har lov til noe annet ifølge Dr. Sundberg.

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.