«Pollensesong rett rundt hjørnet»

 «Dett i desa», kløende øyne og krislende følelse i halsen på denne tiden av året er ikke uvanlig. Det er sesong for forkjølelse, men hva om du faktisk er allergisk? Om du ikke var det i fjor, kan du ha blitt det nå.

Anna Bistrup (foto: naaf.no)

– Vår pollenforsker følger aktivt med på både klima, værmeldinger og feller og med tanke på det varme været, spesielt på Vestlandet, så er det gode indikasjoner på at pollensesongen vil starte i månedsskiftet. I 2017 hadde vi det samme været og da startet sesongen 25 januar med de første funnene i fellene. Så fremt det ikke blir kaldvær på Vestlandet, er nok pollensesongen rett rundt hjørnet for de som bor på den kanten av landet og etter hvert i Sør-Norge, opplyser Anna Bistrup, Seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) til TV-helse.

Debuterer senere

Sesongallergisk rhinitt, høysnue, pollenallergi. Kjært barn har flere navn, men felles for betegnelsen er at elendet har økt kraftig de siste 20 åren. I dag er minst hver fjerde nordmann rammet,

Luftveisallergier starter oftest i 8 – 12 års alder, men mange vokser allergien av seg etter noen år. Imidlertid ser det ut til at stadig flere utvikler luftveisallergier senere i livet og at den da er mer varig. Ubehandlet – uavhengig når pollenallergi rammer – kan det utvikle seg til allergisk astma.

En million allergikere

Anna Bistrup opplyser at det hos Reseptregisteret i 2018 ble registrert at 952 980 nordmenn hentet ut reseptbelagte allergimidler. I tillegg kommer alle de som kjøper reseptfrie midler. Der har man ikke nøyaktige data, men det selges et høyt antall doser med reseptfrie allergimidler over disk året rundt.

-Dataene fra 2018 skiller ikke på pollenallergi eller andre allergier. Tallene har sannsynligvis økt siden siste registrering.

Symptomer

Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres når du puster inn pollenkorn, noe som gir allergiske symptomer.

Slik skiller du mellom vanlig forkjølelse og pollenallergi:

Symptomer Pollenallergi Forkjølelse
Nese og hals Det klør i nesen, blankt sekret renner fra nesa konstant. Du får nyseanfall, nesen blir tett og det klør i halsen. Nesen renner og er tett. Snørret blir ofte tykkere etter noen dager. Litt nysing og eventuelt sår i halsen.
Øyne Hovne, kløe, røde, irriterte øyne
Kroppstemperatur Sjelden feber Litt feber kan forekomme
Varighet Varer i flere uker og gjentar seg hvert år Går over av seg selv i løpet av en liten uke

 

Allergi, pollenallergi, kløende øyne, pollensesong
Luftveisallergi/pollenallergi kan også gi hodepine og tretthet. (foto: Adobestock)

Luftveisallergi/pollenallergi kan også gi hodepine og tretthet. Mange opplever å få hoste og irritasjon i luftveiene, noe som kan tyde på allergisk astma. Da SKAL du søke lege. Ubehandlet astma kan føre til langvarige plager i luftveiene. Om lag 20–30 prosent av pollenallergikerne astma og den forverres når det er mye pollen i luften.

Er du pollenallergiker / har nettopp oppdaget at du er det, vær da klar over at du plutselig kan begynne å reagere på andre ting enn det som sviver rundt i luften. Epler, steinfrukt, selleri, jordbøer og nøtter er matvarer som «krysser» med pollen. Symptomer på kryssallergi er kløe i munnen og halsen, samt at leppene kan hovne opp. Det er ikke alle pollenallergikere som før kryssreaksjoner, men det er greit å kjenne til det.

«Hjemmetest»

– Jeg pleier alltid å si at mistanke om pollenallergi skal undersøkes av lege, men det er ufarlig å teste hjemme med en reseptfri allergipille. Merker du rask bedring i symptomene, kan du være pollenallergiker og bør vurdere videre utredning hos lege. Legen vil teste ut mulige kryssreaksjoner og ellers foreskrive medikamenter og ellers gi gode anbefalinger slik at du kommer deg gjennom pollensesongen på best mulig måte, råder Bistrup. Pollensesongen i Norge varierer fra år til år og i år forventes den altså å starte i månedsskiftet januar / februar.   Er du allergisk om våren, er det gjerne or og hassel som er synderne. Senere på våren er det bjørkepollen, mens midt på sommeren, så er det gresspollen som slår allergikerne ut. Burota er den som gjerne «avrunder» sesongen utpå høsten.   Det er med andre ord ikke så lenge allergikerne ha fri fra pollen. Derfor er det viktig å ta medisiner som anbefalt.

Nesespray

Det er lett å tenke at nesespray løser problemet, men disse skal ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende. Det finnes saltvannsdråper og en reseptfri nesespray som inneholder kortikosteroid, som gir god lindring og kan brukes opp til 3 måneder.

Husk ellers på:

  • Start forebyggende behandling
  • Ta medisinene dine
  • Følg med på pollenvarsel / pollenspredning
  • Luft godt morgen og kveld
  • Bytt sengetøy ofte og vask håret før du legger deg
  • Ikke tørk tøy utendørs om sommeren
  • Steng ventilasjonsluker
  • Klipp gresset før det blomstrer

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.