Myndighetene på øygruppen Vanuatu i Stillehavet har besluttet å ikke innføre vestlig mat i et forsøk på å avverge fremtidige mulige helseproblemer.

Vanuatu er et land i den sørlige delen av Stillehavet. Innbyggerne tilhører mange ulike folkegrupper, med egne språk og tradisjoner. Økonomien er i vekst, men Vanuatu regnes fortsatt blant verdens minst utviklede land.

Jordbruk er basen i økonomien, og i denne sektoren er størsteparten av befolkningen sysselsatt. Selv om det meste av produksjonen går til eget hushold, bidrar de fleste til produksjon for salg i tillegg. Den viktigste eksportvaren er copra, tørket kokosnøttkjøtt, som dyrkes på plantasjer.

Torba provinsen, den nordligste øygruppen, som har en befolkning på rett under 10 000 mennesker, hovedsakelig bønder, har som mål å innføre en lovgivning innen to år som forbyr all importert mat, med sikte på å bli en helt organisk region i 2020. I mellomtiden har steder som serverer turister blitt pålagt å tilby gjestene mat av kun lokalproduserte økologiske råvarer. (saken fortsetter under bildet)

Kokosplantasje (foto: AdobeStock)

The Guardian rapporterer at Luc Dini, leder av Torba’s turistkontor, mener et forbud mot importert mat vil gagne helsa til øyas innbyggerne.

For øyeblikket har vi en invasjon av ferdigmat fra utlandet, sier han. «Det er lett å koke nudler eller ris, men de har nesten ingen ernæringsmessig verdi, og det er ikke nødvendig å spise importert mat når vi har så mye organisk dyrket lokal mat på våre øyer,» fortsetter han.

Provinsen har god tilgang på råvarer for å være selvforsynende med fisk, skalldyr, søtpotet, papaya og ananas alle fanget eller dyrket lokalt, ifølge Dini. Regelmessig importerte matvarer inkluderer ris, søtsaker, kjeks og annen prosessert mat.

Han legger til: «Vi i Vanuatu er den mest isolerte provinsen og så langt har vår helse vært ganske bra på grunn av det, og vi ønsker å fortsette å være sunne».

«I andre provinser som har innført vestlige dietter ser du ganske unge jenter som smiler med råtne tenner, fordi sukkeret har brutt ned tennene deres. Vi ønsker ikke at det skal skje her, og vi ønsker ikke å utvikle de sykdommene som kommer med det vestlige ferdigmat-kostholdet.»

Det har ennå ikke blitt avgjort om alkohol vil bli inkludert i forbudet.

Vanuatus sentrale regjering er støttende til planen, sier han, og de vil være tett på å registrere reaksjonen fra lokalbefolkningen og turister. Det er en politikk som andre nasjoner i Stillehavet kan nyttiggjøre seg, da de har noen av de høyeste fedmeandelene i verden, et faktum som i følge enkelte særlig skyldes innføring av vestlig mat og matlagingsmetoder.

De ni land eller territorier med størst andel overvektige i verden finnes alle i det sørlige Stillehavet. Amerikansk Samoa, Nauru, Cook Islands, Tokelau, Tonga, Samoa, Palau, Kiribati og Marshalløyene.

De steder i verden med største andel overvektige

 1. American Samoa
 2. Nauru
 3. Cook Islands
 4. Tokelau
 5. Tonga
 6. Samoa
 7. Palau
 8. Kiribati
 9. Marshall Islands
 10. Kuwait
 11. Saint Kitts and Nevis
 12. Micronesia
 13. The Bahamas
 14. Barbados
 15. Belize
 16. Qatar
 17. Egypt
 18. United States
 19. Saudi Arabia
 20. Bahrain

Kilder:

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/oceania/articles/vanuatu-to-ban-western-junk-food-and-go-organic/

https://www.fn.no/Land/Vanuatu

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.