LASERKIRURGI. Karolinska Universitetssykehus (KS) kunngjør at de er de første i Norden til å bruke laserbehandling av hjernesvulst. En pasient med en hjernesvulst ble behandlet med vellykket resultat i september. Pasienten hadde ingen problemer i forbindelse med inngrepet og var i stand til å reise hjem dagen etter med bare noen sting.

Overlege Margret Jensdottir og lege i spesialisering Jiri Bartek ved Karolinska Universitetssykehus sier at den nye kirurgiske teknikken med minialt inngrep muliggjør behandling av svulster som ligger utilgjengelig til for åpen kirurgi.

Flere kan få hjelp

KS forklarer at i stedet for at kirurgen gjør en åpen operasjon, er et 3,2 mm hull boret inn i skallen og en en-millimeter tykk lysleder blir plassert i svulsten. Laseren blir deretter brukt til å varme opp svulsten, som da blir tilintetgjort. Samtidig overvåkes pasienten med et MR-kamera, som sikrer at kun svulsten destrueres, uten å skade det omkringliggende sensitive hjernevevet.

«Jeg er henrykt og imponert over at dette nå kan gjøres klinisk. Som en del av teamet, om enn i bakgrunnen, var jeg tidlig engasjert i dette initiativet , sier Eskil Degsell, pasient og representant i teamet for ondartede hjernesvulster på KS.

Utviklingen betyr at de som er rammet av hjernekreft, som ikke kan få kirurgiske inngrep på grunn av svulstens plassering, likevel kan få hjelp.

KS skriver at systemet som brukes for laserablasjon kalles Visualase. Teknologien har allerede blitt brukt i USA i flere år. Visualase ble nylig godkjent (CE merket) og tilgjengelig i Europa. Karolinska universitetssykehus er en av de første sykehusene i Europa og det første i Norden til å tilby pasienter laserbehandling for hjernesvulster, ifølge KS.

Hjernesvulst, hjernekreft, laserkirurgi, Karolinska, Overlege Margret Jensdottir
Karolinska Universitetsykhuset først i Norden med å benytte laserbehandling av hjernesvulstr”. Pressfoto: KI, 2019

Tekst: Torbjørn Sassersson, oversatt og tilrettelagt av Birthe Storaker

Kilder og relatert

Fakta

Visualase is an MRI-guided, minimally invasive laser ablation system that lets you monitor tissue ablation in real-time. It provides significant advantages to the patient:

  • Smallest laser catheter on the market — 1.65 mm diameter
  • Requires only a 3.2 mm burr hole
  • Requires typically only a single stitch
  • Most patients have little or no hair removed
  • Less scarring compared to open procedures
  • Most patients are discharged after a short stay
  • Requires no ionizing radiation or large skull flap

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.