Mange av våre livsstilssykdommer er kostholdrelatert, også hos hunder. Det være seg dårlig kosthold, tilsetningsstoffer, allergener og mangel på vitaminer, mineraler og fettsyrer. Tør du stole på at fôrprodusentene dekker de nødvendige behovene til hunden din?

Tørrfôr er praktisk for eieren å forholde seg til, men dekker det næringsbehovet til Fido fult ut?  Selv om vi spiser sunt, er det enkelte stoffer vi ikke får nok av og må derfor ta tilskudd.  Mange sverger til Omega-3 fettsyrer. Hva med bikkja?

Eva Badendyck (FOTO:Eva Badendyck)

-Å forebygge fra hunden er valp er alfa og omega. Da kan du unngå regninger på titusener fra veterinæren ettersom hunden blir eldre.  Det vil koste et par hundrelapper i måneden for å sørge for at hunden din har riktig fettsyrebalanse, sier markedsansvarlig i www.dognikita.no , Eva Badendyck, til TV-helse.

Badendyck mener at mange dyreeiere ikke tar på seg de kritiske brillene og tar seg tid til å lese ingredienslisten på fôrsekkene. Når sant skal sies, har undertegnede inntil nylig stolt på at min firbeinte kompis har fått dekket alt han trenger gjennom «knottene».  Og når enda mer sant skal sies, har han klødd en del, hatt et slags «flassbelegg» og vært litt blass i pelsen.  Jeg har skiftet fôr tre ganger, men pelsen har vært den samme, kløen også.

Eva Badendyck tar meg med i en dyrebutikk, peker på utvalget av fôrsekker og ber meg lese på ingredienslisten.  Jeg plukker ut et par-tre utenlandske fôrprodusenter og blir ganske raskt betenkt over det jeg leser. Forutsatt at produsenten forholder seg til norske regler om at det som det er mest av i fôret, ser ingredienslisten slik ut; mais, maismel, hvetemel, tørket svine/okseprotein, tørket fjærkreprotein , animalsk fett, bete, hydrolisat, animalsk protein og mineralsalter, betestriper, fiskeolje, soyaolje, gjær, hydrolisert gjærekstrakt med mere.

 

Store ubalanser

Jeg forstår fort at her er det mye av en ting; omega-6!  Ikke bra.  Fettsyrebalansen er feil. Vi mennesker er i fettsyrebalanse når forholdet er 2-1 av omega 3-6, mens hunder er i fettsyrebalanse i forholdet 5-1.   Det betyr – i henhold til de ingredienslistene jeg tråklet meg gjennom –   at et vanlig standardfôr inneholder så mye omega-6 at det blir ubalanse.

-Dersom fôr vitterlig inneholder så mye Omega – 3 som det burde for å jevne ut fettsyreforholdet, ville det ha lukta «høgg» etter kort tid på grunn av harskning. Siden det ikke stinker, er det nok heller sparsomt som er tilsatt maten til din firbente venn. Det betyr – siden hunden ikke lager Omega-3 selv, at den må få fettsyren tilført og da helst rent og rett i munnen for å være på den sikre siden.  Du kan blande fersk Omega-3-olje inn i maten, men da rett før den skal spises.  Blir matskålen stående for lenge, vil oljen harskne og ha minimal effekt, opplyser markedsansvarlig hos DogNikita.

Det er lett å mistenke at en del utenlandske fôrprodusenter ikke er helt etterrettelige på ingredienslisten eller sagt på en annen måte; de sier at Omega-3 er med, men ikke hvor mye i forhold til omega-6.  Et enkelt regnestykke visser i alle fall at hundene ikke får i seg tilstrekkelig mengde omega-3 gjennom «knotter».

 

Tegn på omega-3-mangel

Noen vanlige tegn på omega 3 mangel hos hund er flass, pelsproblemer, røyting, tynn og/eller fettete pels, overvekt, allergi, kløe og eksem, tørr hud, dårlig sårheling, infeksjoner og betennelsessykdommer som urinveisinfeksjoner og infeksjoner i ører osv.

-Flere av disse tilstandene behandles med hydrokortison og antibiotika, men kunne vært unngått ved at hunden får en teskje god fiskeolje daglig. Velg for all del en olje med høy kvalitet og tenk ikke to sekunder på tran!

-Dersom det virkelig er den nødvendige mengde omega-3 i standard hundefôr, hvorfor topper nettopp disse mangelsykdommene besøkene hos veterinærer?

 

Selolje

Fiskeolje

Det finnes mange fiskeoljer på markedet, men svært få seloljer.  Er disse bedre?

– Det totale innholdet av omega-3 fettsyrer er ganske likt i selolje og fiskeolje, men den helsemessige forskjellen antas å være et høyere innhold av omega-3 fettsyren DPA  (Dokosapentaensyre ) i selolje.  DPA tas opp raskere og er mer virksom for muskler og ledd.  Selolje er veldig bra for arbeidende hunder som jakthunder og trekkhunder som skal jobbe og levere. Hundekjørere bruker selolje til hundene sine. Det samme med aktive jegere.

Selolje

-DPA har sitt utspring fra en annen omega-3 fettsyre, –  EPA. Den finnes likevel i kun små mengder i fiskeolje i motsetning til relativt rikelige mengder i selolje. For å skille DPA og EPA fra hverandre, kan det enkelt forklares at EPA er en del av de fettsyrene som demper overvekt av Omega-6 som kan forårsake småinfeksjoner, eksem, allergier, dårlig pels, pelsavfall, flass, røyting og kløe. DPA forebygger skader og slitasje på muskel og leddproblematikk, forklarer Eva Badendyck som anbefaler alle hundeeiere å gi hunden tilskudd av fiskeolje eller selolje for å være helt sikker på at den får det de trenger av den livsviktige fettsyren.

 

Ikke et fett!

Fisk som lever av plankton, i kalde havområder, og som er nederst i næringskjeden, lever som regel kortere og inneholder mindre toksiner (miljøgifter og kvikksølv). Les innholdsfortegnelsen når du velger fiskeolje til hunden og styr unna tran, råder Eva Badendyck.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.