På den ene siden kan Fido senke stress og blodtrykk om du lar ham ligge i senge-enden. På den andre siden kan han legge igjen ting du helst ikke vil vite om!

Det er såååååå koselig med en logrende Fido i sengen på morgenkvisten. Undertegnede har latt min firbente kompis få komme opp i senga om morgenen i lang tid bortsett fra i sommerhalvåret. Da har jeg imidlertid ikke være like gjestmild fordi jeg har tenkt på at flått kan falle av pelsen. Men, det er så mye mer jeg ikke har tenkt på og som virkelig ha fått meg til å revurdere disse kosestundene etter å ha sett «Helsekontrollen» på TV 2.  Da bråvåknet jeg! Bokstavelig talt.

Helsekontrollen avslører i programmet resultatet av hva som befinner seg i  dyne og dynetrekk som er brukt av to personer og to hunder i tre uker. Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, ekspert på inneklima, er ikke overrasket over hva han fant.

 

Flass & veisalt

Ok.  Flass og bikkjehår – akkurat det har jeg visst om. Det samme med tørka veisalt, sand og veistøv som er «limt» inn i pelsen til tross for at jeg spylt kompisen min godt etter hver tur. Jeg har også tenkt at annet «smuss» fra potene har forsvunnet ned i sluket i dusjen, men….Det er så mye mer.

 

Avføringsbakterier

Analysen viser, og dette gjelder garantert ikke bare min hund og dyne, økt forekomst av bakterier.

– Her er det en koliform, altså en avføringsbakterie, sier Mohn Jenssen og forklarer videre at på dyna er det en rik bakterieflora. I tillegg lokaliseres såkalte aktinobakterier som lukter «jordslag».

Det er ganske vanlig å finne på hunder. Og de som har mange hunder har gjerne mer av dette i inneklimaet, sier Jenssen til TV 2.

 

Muggsopp

Sopp får også høye score på dyna.  Nå er det nok bikkje i senga for min del…

– Generelt på sopp har vi et ganske høyt tall. Men det er også på grunn av at en del flass og gjærsopp sitter i pelsen, bekrefter Mohn Jenssen. Denne gnir de av seg – sammen med skitt.  Og – der hvor Fido har lagt på ryggen og laget koselyder, har han i realiteten gnidd av seg så mye skitt at det har dannet seg et lite sopplager!

Har du fortsatt lyst til å kose med din firbente venn i senga? I så fall tenker du deg kanskje om? vel vitende om at bakterier kan smitte mellom mennesker og dyr.  Smitte fra innvollsorm trives godt i sengeenden og parasitter er «mobile» og kan like gjerne krype inn i putetrekket. Ja – og så skal man ikke glemme lopper og skabb!

 

Usunt?

Det er kanskje mer tanken på alt som potensielt kravler av utyske, gammel dritt, ny dritt, flass, hår og annet som på dynen som får meg til å «krekse», men så er det nå også en gang slik at det ikke nødvendigvis er så galt at det ikke er godt for noe.  Vi trenger å «booste» immunsystemet vårt, ikke leve i sterile bobler og være overhysteriske for litt smuss her og der.

– Vi er laget for å være ute vi også, så jeg er ikke overbekymret, beroliger Jenssen, men for min del har Jenssen gitt meg flere gode grunner til å realitetsvurdere om Fido bør velte seg rundt i sengetøyet mitt.  Sånn umiddelbart tenker jeg at min firbente kompis får holde seg på gulvet heretter!

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.