Vi frydes og gledes over de høye temperaturene som ser ut til å ha stabilisert seg over landet for en tid framover. Det gjør ikke Fido.

Tekst : Berit Kvifte

Hunder kan få heteslag, bli dehydrerte, og få magesjau som oss tobeinte. Men det du kanskje ikke tenker over, er at Fido kan bli skadet på lufteturen om du legger den til midt på dagen. Asfalten kan nemlig bli så varm at hunden svir potene med det resultat at den får åpne sår – altså en regelrett brannskade.

– Dette vil vi advare mot. Må turen foregå på asfalt, så gjør det veldig tidlig på morgenen eller sent om kvelden, sier Helene Bjerkeland, dyrepleier ved Evidensia Vestfold Dyrehospital til NRK. Brannskader på dyrepoter, er noe dyreklinikken ser mye av på denne tiden av året.

Dyrepleier Bjerkeland forklarer at varmen og friksjonen ved å løpe på varm asfalt, gjør at det ytterste laget blir slitt bort og sår oppstår.

Når er det for varmt?

Når det er over 20 heite grader ute, bør du gjøre denne testen for å forsikre deg om det er greit for Fido å få lufteturen sin; legg baksiden på hånden på asfalten og hold den der i fem sekunder. Dersom det er ubehagelig, så dropp lufteturen.

Potesokker & honning

Dersom Fido begynner å halte eller viser tegn til at den helst ikke vil stå på beina, skal du ta en sjekk. Dersom dere har vært på tur på heit asfalt, er muligheten for at hunden kan ha brannsår på potene til stede. Sårene kan bli infisert og da skal dyrlege kontaktes. Veterinæren vil da legge på «potesokker» med medisinsk honning og ellers gi smertestillende. Bjerkeland sier til NRK at hun anbefaler å bruke potesokker på tur om sommeren som et føre-var-prinsipp.

– Det kan også være lurt å bruke potesalve etter turen. Da forebygger man skade som eventuelt har skjedd, sier Bjerkeland til NRK.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.