Fibromyalgi betegnes som et smertesyndrom – en samling med symptomer og tegn med ukjent årsak.

Det er klart flest kvinner som får diagnosen. Tilstanden finnes hos cirka tre prosent av befolkningen, som i Norge rammer rundt 150 000 personer. Norge er blant de land som har høyest forekomst av fibromyalgi.

En studie som sammenlignet kvinner med og uten fibromyalgi har for første gang, knyttet tarmbakterier til langvarig sykdom og dens viktigste symptomer.

Forskere ved McGill University i Montreal undersøkte tarmbakterier av mennesker med fibromyalgi og fant ut at de skiller seg fra de bakterier de fant hos mennesker uten denne tilstanden. Forskere i Canada identifiserte 19 arter av tarmbakterier som var tilstede i høyere eller lavere tall hos personer med fibromyalgi.

«Vi fant,» sier Amir Minerbi, ved Alan Edwards Pain Management Unit at McGill University i Montreal, «at fibromyalgi og symptomene på fibromyalgi -smerter, tretthet, og kognitive utfordringer – bidrar mer enn noen av de andre faktorene til variasjonene vi ser i mikrofloraen hos de med denne sykdommen

Minerbi er førsteforfatter av en nylig publisert artikkel, som er å finne i publikasjonen Pain. Han og hans kolleger brukte kunstig intelligens og andre teknikker for å utelukke variabler som kan påvirke koblingen mellom tarmbakterier og fibromyalgi. Disse inkluderte blant annet alder, medisiner, kosthold og mosjon.

«Vi så også,» legger Minerbi til, «at alvorlighetsgraden av pasientens symptomer var direkte korrelert med en økt tilstedeværelse eller et mer uttalt fravær av visse bakterier, noe som aldri har vært rapportert før

Forskerteamet er opptatt av å påpeke at funnene ikke viser om endringene i tarmens bakterier bare er markører for sykdommen eller faktisk bidrar til eller fører til utvikling av sykdommen.

Videre studier som utforsker rollen tarmbakterier har for hodepine, ryggsmerter, og andre smerterelaterte forhold kan kaste lys over dette spørsmålet.

Vil det vise seg at tarmbakterier spiller en aktiv rolle i å fremme og forårsake fibromyalgi, kan en slik oppdagelse betydelig forkorte årene som det vanligvis tar å diagnostisere tilstanden. Det kan også bane vei for å finne en kur.

Tarm-mikrobiomet og fibromyalgi

Mikrobiomet hos mennesker utgjør en viktig del av immunsystemet og fordøyelsen, og forstyrrelser og ustabilitet i mikrobiomet kan bidra til sykdomstilstander.

Tallrike studier har avdekket at samspillet mellom tarmmikrobiomet og kroppen spiller en viktig rolle i helse og sykdom.

Tarmmikrobiomet er et stort og komplekst økosystem av bakterier, gjær, virus, sopp og andre mikroorganismer som bor i fordøyelseskanalen. Disse små gjestene utveksler stadig signaler med cellene i verten sin.

Senior studieforfatter Yoram Shir, direktør for Alan Edwards Pain Management Unit ved McGill University, forklarer, «personer med fibromyalgi lider ikke bare av symptomer på sykdommen sin, men også fra vanskelighetene med familie, venner og medisinske team for å forstå deres symptomer

Data fra mikrobiomet førte til nøyaktig diagnose

Av 156 kvinnelige innbyggerne i Montreal som deltok i studien, hadde 77 fibromyalgi, mens de resterende 79 friske individene fungerte som kontroller. Noen av deltakerne i kontrollgruppen var søsken, barn, eller foreldre eller samboende til de med fibromyalgi.

Alle deltakerne ga prøver av avføring, urin og spytt. De har også gjennomgått intervjuer. Forskerne analyserte data fra tester på prøvene og fra intervjuene. De sammenlignet resultatene for deltakerne med og uten fibromyalgi.

Studiemedforfatter Emmanuel Gonzalez sier, «vi sorterte gjennom store mengder data, og identifisere 19 arter som var enten høyere eller lavere hos personer med fibromyalgi

Gonzalez jobber som bioinformatikk-konsulent ved Institutt for Human genetikk ved McGill University.

Ved hjelp av en type kunstig intelligens, og analysering av mikrobiomet i avføringsprøver, var vi i stand til å identifisere hvilke av deltakerne i studien som hadde fibromyalgi med en nøyaktighet på 87,8%.

«Vi observerte,» sier forfatterne, «en kvantitativ assosiasjon mellom overflod av flere arter av bakterier og alvorlighetsgraden av fibromyalgi-relaterte symptomer, inkludert smerteintensitet, smertefordeling, tretthet, søvnforstyrrelser, og kognitive symptomer. »

De legger til at «overflod» av arter av bakterier også «korrelerte selektivt med sykdoms-relaterte symptomer, men ikke med sykdom-uavhengige variabler.»

Forskerne planlegger å gjenskape funnene med en større, geografisk mangfoldig gruppe av deltakere. De ønsker også å gjennomføre dyrestudier for å avdekke om tarmbakterier faktisk har en rolle i å forårsake fibromyalgi.

«Dette er det første bevis, i hvert fall hos mennesker, at mikrobiomet kunne ha en effekt på diffuse smerter, og vi trenger virkelig nye måter å se kroniske smerter på

– Yoram Shir

Fibromyalgi, tarmbakterier, mikrobiom, mikrobiota, fordøyelse, bakterieflora
Forskere undersøkte tarmbakterier hos personer med fibromyalgi og fant ut at de skiller seg fra tarmbakterier hos personer uten tilstanden. (Foto: Adobestock)

Kilder:

https://snl.no/mikrobiom

https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/ulike-muskelsykdommer/fibromyalgi-oversikt/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325535.php

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.