Det kan være lurt å hoppe over frokosten og heller spise en sen lunsj. Det sier i alle fall til ernæringsfysiolog og redaktør i Helsemagasinet Dag Viljen Poleszynski. – Da får tarmene blant annet tid tid til å hvile, sier han.

 

 

Dag Viljen Poleszynski (FOTO: Enger)

Dag Viljen Poleszynski viser til forskning gjort på hvilken effekt faste har på kroppen. Det viser seg at ved periodisk fasting kan man forebygge en rekke sykdomsdiagnoser som blant annet diabetes, kreft, hjertesykdommer og nevrodegenerasjon. Det viser seg også at fasting har effekt på aldringsprosessen.

 

SE OGSÅ: Ketogent kosthold kan forebygge kreft

 

– Forskning viser at dette starter en anti-aldringsprosess i kroppen, sier Poleszynski.  – Man kan spise 2 ganger i døgnet og noen er fornøyd med kanskje 3 ganger i døgnet, sier han og fortsetter med at det er få som vil dra nytte av å spise 4-5 ganger i døgnet. Han sier myndighetenes anbefaling er 5 måltider i døgnet og ett eller to mellommåltider for å kunne opprettholde blodsukkeret. Poleszynski sier derimot at:

 

«Man opprettholder fint blodsukkeret når man spiser lite karbohydrat. Det man oppnår da er et jevnt blodsukker, relativt lavt uten svingninger opp og ned som utløser insulin. Dette igjen gjør deg trett og sulten.»

 

Frokost er blitt en vanesak

– Vi må vende oss av til at vi skal ha mat på faste tidspunkter, sier Poleszynski. Han mener vi ikke er programmert til å spise frokost når man ser på vår fortid som mennesker. I evolusjonsperspektiv er fasting forenelig med slik vi levde i steinalderen, da tilgang på mat kunne resulterer i 1-2 måltider. Det kunne gjerne gå 1-3 dager uten mat. I vår tid kan dette settes i system som gagner helsen vår i større grad. – Dette kan man tilpasse individuelt, sier han.

 

SE OGSÅ:Legen som startet behandling med kosthold i Norge

 

(FOTO: AdobeStock)

 

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(17)30612-5

https://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2016/02/mitochondriashowntotriggercellageing/

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.