Professor, forsker og spesialist i onkologi, Robert Thomas fra Cambridge University gir livsstilsråd til kreftrammede.

– Et mål med å hjelpe en kreftrammet person å bli frisk, er å hjelpe pasienten til å ta egne og velinformerte beslutninger om valg av behandling. Både pasient og lege er ofte forvirret i forhold til hvilken behandling som er den beste. Det hevder professor, forsker og spesialist i onkologi, Robert Thomas fra Cambridge University.

Thomas var nylig i Sverige der han foreleste i temaet; Livsstilsråd for kreftrammede. Sammen med sitt team forsker han på hvilken måte livsstil kan forhindre kreft, og hvordan denne pasientgruppen kan endre sin livsstil ved å ta del i egen behandling.

LES OGSÅ: Ny forståelse av kreft

Onkologen ble i fjor kåret til «Årets lege» og «Årets kreftlege» i England der han driver senteret, Primrose Oncology Lifestyle Research Unit. Her har Thomas’ forskning generert flere rapporter som er blitt publisert i medisinske tidsskrifter.


Robert Thomas og hans team er opptatt av overvekt, tarmhelse, inflammasjoner, sukker, trening og polyfenolrik mat som grønnsaker og frukt og hvordan dette påvirker sykdom og helse.


Bildet: Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson for TV-Hälsa, Sverige

Overvekt og sukker

Overvekt er et helseproblem og fører til økt risiko for kreft. Aller verst er det for en overvektig person med lav muskelmasse. Disse pasientene tåler ikke cellegift og strålebehandling. Det viktigste for overvektige personer er trening, selv om det ikke betyr at totalvekten går ned, hevder onkologen og peker på den beste måten å gå ned i vekt:

Det er 13 timers periodisk faste daglig, regelmessig trening – helst med en treningsøkt hver dag tidlig om morgenen. For eksempel en lengre spasertur. Like viktig er det å kutte ned på raffinert hvitt sukker, poengterer Thomas.

SE OGSÅ: Systemsvikt i dagens kreftbehandling?

Tarmhelse

Sukker i frukt er ikke et problem ettersom frukt inneholder høye verdier av polyfenoler som gjør at opptaket av sukker i tarmen blir langsommere. Personer som har et høyt inntak av frukt, har lav risiko for å rammes av diabetes. Et problem med raffinert sukker er at det er næring for skadelige bakterier i tarmen. Det motsatte gjelder for fruktsukker, som gagner de gode bakteriene.

Lekk tarm

Robert Thomas sier at den vanligste årsaken til høyt kolesterol skyldes sukker og ikke fett. Han sier også at inflammasjoner i tarmen fører til lekk tarm som i sin tur fører til inflammasjoner i hele kroppen. Personer med lekk tarm tåler ikke de nye biologiske medisinene eller cellegift særlig bra, ifølge onkologen som oppfordrer alle, men især kreftpasienter til å få i seg mest mulig mat som gir god tarmflora. Det vil si «levende yoghurt», kefir, moden ost, miso, kimchi, tempeh, surkål og melkesyregjærede grønnsaker. Ellers er tilskudd av probiotika bra.

Trening

Det er bevist at tre timers trening i uken gir 30 prosent lavere risiko for å rammes av kreft og motsatt; dersom du allerede har kreft, er sjansene dine for å hente deg inn 30 prosent bedre etter en kreftbehandling.

Trening gir høyere nivåer av testosteron, men disse nivåene synker med en jevn treningsplan. Effekten er normalt ikke blitt observert hos menn over 55 år. En del anser at høyt testosteronnivå kan fremme vekst av kreft.

Polyfenolrik mat

Thomas har funnet at de som spiser 15 gram broccoli daglig, har 5 prosent lavere risiko for å rammes av kreft. Det skyldes at polyfenolrik mat styrker kroppens evne til å takle frie radikaler. Polyfenoler minsker dessuten risikoen for diabetes og kreft, forbedrer tarmhelsen og reduserer inflammasjoner. Dette er vitenskapelig bevist gjennom en rekke studier.

Kritisk til behandlingen i helsevesenet

Robert Thomas er kritisk til hvordan menn med prostatakreft behandles i helsevesenet. Han bruker som et eksempel en mann eldre mann som medisineres med to blodtrykksmedisiner, statiner mot kolesterol, laksativa og Ranitidine mot forstoppelse, medisin mot diabetes, smertestillende, antidepressiva og Tamsulosin for vannlating.

Mannen i eksempelet, ble satt på en helt ny og annerledes behandling under ledelse og tilsyn av Thomas. Behandlingen inkluderte trening og utelukket raffinert og kreftfremkallende mat. I stedet ble inntaket av sunne polyfenoler økt. All medisinbruk ble stoppet i to år. Effekten av tiltakene var bedre helse og en lavere og stabilisert PSA-verdi. Mannens sexliv ble forbedret, såvel som urinblærens funksjon.

Les mer i en separat artikkel om polyfenloer, trening, frie radikaler og antioksidanter.

 


Tekst: Torbjörn Sassersson, TV Hälsa Sverige | Oversatt og bearbeidet av Berit Kvifte

Robert Thomas sitt arbeide kan følges på disse nettstedene:

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.