Er det nødvendig med rotfylling?

Jeg har hatt et dypt hull som går inn til nerven. Det er litt vondt i tanna og tannlegen sier jeg må rotfylle den. Er det helt nødvendig?

Nei, ikke alltid. Når det blir hull inn til nerven, vil det alltid være noen bakterier fra hullet som trenger inn i nerven. Immunforsvaret i en slik nerve er dårlig, og den blir vond og betent hvis vi lar den være. Derfor anbefaler vi at alle tenner med hull til nerven skal rotfylles. Men i de senere årene har det kommet et nytt materiale som kan utkonkurrere denne praksisen. Det er biosilikat, et silisiumbasert sement som kan legges rett på den blottlagte nerven. Den forsegler såret og stimulerer tannen til å danne såkalt sekundærdentin (tannbein) som en beskyttende barriere over nerven. Den hindrer også bakterievekst.

Det beste er å legge den på med en gang hullet er oppstått, men det kan også gå bra selv om det har vært tildekket med vanlig midlertidig sement noen uker. Effekten er overraskende god, og etter mange års observasjonstid er suksessraten nær hundre prosent. Denne metoden kan i svært mange tilfeller anbefales i stedet for rotfylling. En rotfylling kan eventuelt utføres når som helst senere om det blir behov.

Vennlig hilsen tannlege Pål Hermansen
iconmonstr-email-9-icon-1_zpsf6261ecfpål.hermansen@tv-helse.no

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.