En rekke mindre studier tyder på at barn som eier eller er mye sammen med kjæledyr har bedre fysisk og psykisk helse. Men den største studien i sitt slag hittil tilbakeviser denne hypotesen.

Den nye studien ble utført av forskere ved RAND (originalt en forkortelse for Research ANd Development), en nonprofit uavhengig amerikansk helsepolitisk organisasjon.

Ny forskning gir avanserte statistiske verktøy til studier av dette emnet, hvor forskerne tar hensyn til andre faktorer som også kan påvirke barnets helse, i tillegg til å eie kjæledyr, som for eksempel familiens inntekt. Så langt forfatterne kjenner til er dette den største statistiske studien som undersøker sammenhengen mellom barns helse og kjæledyr i familien.

Forfatteren av studien er forskeren Jeremy N. V. Miles, og medforfatter er Layla Parast, en statistiker ved RAND.

 

Eksisterende forskning kan være partisk

Mange små studier har antydet at å eie et kjæledyr kan forbedre helse og psykisk velvære for barn.  ‒ Men de fleste av disse studiene, sier forskerne, har vært utsatt for to viktige feil.  For det første tar de ikke høyde for den såkalte utvalgsskjevheten og for det andre tar de ikke hensyn til problemet med andre faktorer som kan påvirke resultatene. Som for eksempel familiens inntekt.

 

 En link mellom dyr og barns helse?

Miles og kolleger analyserte data fra 2.236 husholdninger som eide hund eller katt og sammenlignet dem med 2.955 husholdninger som ikke har kjæledyr.  Forskerne fant dataene fra 2003 California Health Interview Survey – en stor, populasjonsbasert undersøkelse basert på tilfeldige oppringte familier.  Undersøkelsen samlet informasjon om helsetilstand og helsemessig og psykologisk atferd. Miles og kolleger snevret ned sin forskning til familier som hadde minst ett barn mellom 5 og 11 år. Spørsmål vurdert av forskerne inkluderte forespørsler om den generelle helse og velvære av barnet, om barnet hadde et stort behov for oppmerksomhet, hyperaktivitet, (ADHD diagnose), og spørsmål om hvorvidt foreldrene hadde noen bekymringer relatert til barnet humør, følelser og atferd. Forfatterne forklarer at i motsetning til de fleste statistiske studier, som bruker mesteparten av tilgjengelig kontrollvariabler justert for mulig forstyrrende faktorer, brukte denne studien mer avanserte statistiske verktøy som gir bedre sammenlignbare data.  Forskere inkluderte over 100 faktorer som kan påvirke resultatene, inkludert inntekt, språkferdigheter og type boliger de bodde i.

 

 Studien finner ingen betydelig link

Når forskerne justerte resultatene ved hjelp av denne tilnærmingen, var koblingen mellom kjæledyr eierforhold og barns helse ikke statistisk signifikant.  ‒ Disse resultatene er mer pålitelig enn tidligere forskning, sier Miles, fordi deres studie er den største i sitt slag til dags dato.

‒ Vi finner ikke bevis for at barn fra familier med hunder eller katter har bedre mentale velvære eller fysiske helse, sier forskerne.

Alle på forskerteamet ble overrasket. ‒ Vi har alle vokst opp med hunder og katter. Vi hadde antatt fra vår egen personlige erfaring at det var en kobling, sier Layla Parast.

 

Kilde:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318935.php


Først publisert 15.08.2017

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.