Tiltaksløs, smådeppa, legger lett på deg, har «muffinsmage», føler deg engstelig og urolig, har humørsvingninger, hetetokter, nedsatt seksuallyst eller som mann har fått «mannepupper»? Da kan du være østrogendominant.

Mangel på østrogen er gjerne det kvinner først tenker på når overgangsplager er temaet.  Begrepet østrogendominans ble først satt fokus på for 7-8 år siden, men ikke så mange tenker på at de har for mye østrogen i kroppen når de klassiske overgangssymptomene melder seg.

I den medisinske litteraturen har østrogenmangel i over 50 år fått skylden for overgangsplager hos kvinner, men i dag mener forskere noe helt annet.  Kvinner etter menopause fortsetter å produsere  østrogen i fettvev og binyrene livet ut, og sjansen for å gå tom for dette hormonet er nesten umulig.  Man vet dog at østrogen synker brått når kvinner går i menopause, men testosteron og progesteron synker også, og de synker ofte mer – ikke minst ved overvekt, der mer testosteron omdannes til østrogen. Dermed oppstår en ubalanse, det vil si; østrogendominans.

Hos menn er en «kosekul» på magen når de passerer 40 et varsku om at de er på full fart inn i østrogendominans. Forskere mener at denne østrogendominansen bidrar sterkt til utvikling av godartet forstørret prostata.

Superkvinnene verst ute

Roald Strand (foto: enger)

Legene, Roald Strand og Fedon Lindberg hevder at begge kjønn i altfor stor grad eksponeres for østrogener mens de tømmes for progesteron og testosteron.

Superkvinnene som løper Birken eller gir seg i kast med hel- og maraton er oftest dårlig stilt hva gjelder hormonbalanse. Nesten uten unntak, er superkvinnene i en østrogendominans.  Det samme med kvinner som stresser 24/7.

– Kvinner som trener hardt eller stresser, har få eggløsninger og få graviditeter.  Det gir en underproduksjon av progesteron mens østrogentoget går for fullt.  Om kvinnen i tillegg bruker P-piller, spiser et karbohydratrikt kosthold og glir over til andre østrogenpreparater når de kommer i overgangsalderen, så er de helt klart i østrogendominans, forklarer Strand.

– Progesteronet hos kvinnen, bortsett fra en liten mengde som kommer fra binyrene, produseres kun i forbindelse med modning av egg i eggstokken og videre i det gule legemet fram til menstruasjonen kommer.  Når kvinnen er gravid, produseres det også store mengder progesteron.   Det er altså en periodevis produksjon av progesteron, mens det er en livslang produksjon av østrogen, opplyser Strand og tilføyer:

– Det å være ung og mangle progesteron og det å være i overgangsalder ligner hverandre. Det kan starte med manglende energi, dårlig humør, nedsatt sexlyst og tørre slimhinner.

Mer komplisert enn som så

Dr. Fedon Lindberg (FOTO: fedon.no)

Fedon Lindberg er enig med sin kollega så langt, men går enda dypere inn i den hormonelle ubalanse.

– Hvis du har mye fett i kroppen, så finnes det et enzym i fettet som heter aromatase og dette enzymet omdanner testosteron til østrogen. Dette gjelder både kvinner og menn. Når menn begynner å bli overvektige i 40-50 årsalderen, begynner fettvevet rundt magen å produsere mer av enzymet, aromatase. Aromatasen begynner så å omdanne testosteron til østrogen.  Med andre ord; menn som er litt overvektige, får mer og mer østrogen som kommer fra fettet rundt magen og som etter hvert begynner å motarbeide testosteronet ellers i kroppen, forklarer Fedon Lindberg.

– Østrogen hos menn reduserer testosteroneffekten i hjernen, noe som kan gi seg utslag i at de blir passive i sexlivet, de føler at de ikke lenger kan «levere som en mann», sier Lindberg.

Men, aromatasen er ikke bare skummel for sexliv og potens hos mannen.  Aromatase finnes også i hjerte-karsystemet.  Dette er livsfarlig fordi da begynner enzymet å produsere østrogen i kransarteriene, noe som kan føre til betennelser og videre til blodpropp og åreforkalkning.

– Østrogendominans er uheldig for både menn og kvinner og har du utviklet dette, er det svært vanskelig å bli kvitt det. Det forklares med at når du har et lavt testosteron, får du mer fett og færre muskler.  Når du har mye fett, har du mye aromatase.  Når du har mye aromatase, har du mindre testosteron og får mer fett og mindre muskler.  Det er en ond sirkel og den må stoppes tidlig, advarer Dr. Lindberg.

Østrogendominans og insulin

Når vi spiser raske karbohydrater, stiger blodsukkeret og det vil øke insulin.

– Insulin vil øke fettlagringingen som i seg selv vil føre til at du omdanner mer østrogen i fettvev.  Det er en klar kobling mellom karbohydrater, insulin og fettlagring og økt dannelse av østrogener, som forklarer hvorfor overvektige kvinner har økt risiko for brystkreft og livmorkreft og overvektige menn for prostatakreft.

Østrogenhermere

Vi påvirkes kontinuerlig av miljø-østrogener som finnes overalt rundt oss.  Det være seg i mat og drikke, i plast, kosmetikk, vaskemidler, mykgjørere, tyggegummi, rester etter p-piller og hormonprodukter i drikkevann, plantevernmidler fra landbruket for å nevne noe.  Aldring og overvekt sammen med miljø-østrogener, kan lage et uoversiktlig kaos i både kropp og hjerne hos kvinner og menn.

Ta grep i tide !

Du kan et godt stykke på vei hindre at du stuper inn i en østrogendominans etter fylte 40, ifølge legene.  Du kan unngå kosmetikk og tøymyknere, ikke tygge tyggegummi, bruke annen prevensjon enn p-piller og styre unna syntetisk østrogenmedisin i overgangsalderen.

– Tenk på hvordan du lever. Nærmer du deg 40-tallet og må spenne ut livreima et par hakk, foreta deg noe straks.  Gjør moderat mosjon, spis mat som er rik på antioksidanter, styr unna raske karbohydrater, og stress mindre råder Fedon Lindberg.

 


Pass deg for disse hormonhermerne!

Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene liten skade –i hvert fall i de konsentrasjonene vi utsettes for. Problemet er at vi utsettes for så mange av dem. Når hormonforstyrrende stoffer og andre kjemikalier risikovurderes, tas det sjelden hensyn til den såkalte cocktaileffekten – det vil si at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen.

Vær obs på disse stoffene:

Parabener: Brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Ethylhexyl Methoxycinnamate: UV-filter. Utbredt i solkrem.

Resorcinol: Fargestoff, brukes mye i hårfarge.

Ftalater: En gruppe kjemikalier som tilsettes PVC-plast for å gjøre den myk.

Bisfenol A: «Byggestein» i plasttypen polykarbonat, en hard og gjennomsiktig plasttype. Har tidligere vært brukt i bl.a tåteflasker, men det er nå forbudt.

(Kilde:  www.gronnhverdag.no)Tegn på østrogendominans

     • Nedsatt sexlyst
     • Vektøkning på rompe og hofter og også på magen
     • Problemer med å gå ned i vekt?
     • PMS-plager
     • Overgangsplager
     • Nedstemthet
     • Irritabilitet
     • Følelse av utmattelse
     • Tap av muskelmasse og muskelstyrke
     • Humørsvingninger
     • Rask aldring
     • Hetetokter

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.