Er du klar over at de fleste rengjøringsmidler er helsefarlige?

I den moderne verden finnes det giftstoffer overalt. Allergier og overømfintlighet er et sterkt økende problem i samfunnet. Såpe og andre rengjøringsmidler er trolig en del av årsaken og eksponering for kjemikalier gjør det hele verre. Trolig kan det meste av problemene knyttet til dette reduseres ved at folk blir mer bevisst på bruken av kjemikalier i hjemmet.

Mange av giftstoffene er vanskelige å unngå, men når vi nå skal i gang med å vaske huset fint til jul kan vi i hvert fall redusere eksponering på hjemmebane. Hjemme er et av de få steder vi har god kontroll på hva vi puster inn og hva som blir benyttet av produkter til rengjøring.

Såpe brukes hver dag mange ganger daglig, og kjemiske produkter finnes i de fleste hjem. De brukes på huden, til klesvask, på gulv og benker. Når vi sprayer med rengjøringsmidler og tørker av, ligger det igjen rester av såpe og kjemikalier på overflater hvor vi lager mat, sitter og spiser og der vi oppholder oss på badet.

Hele familien blir eksponert for de farlige kjemikaliene som tradisjonelt blir brukt i rengjøringen. Astma- og allergiplager øker hos de yngste, og det finnes flere og flere tilfeller også blant de voksne. Barns lek på gulvet kan være kilden til å gi dem fremtidig astma og allergi. Alle overflater barn berører som gjøres rene, er kilder til å bli eksponert for kjemikaler.

– Enkelte renholdsprodukter etterlater seg en sky av kjemikalier, sier overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU Jan Vilhelm Bakke. – Såpepartikler blir hengende i lufta, og vi puster dem inn, og stoffene kommer ned i lungene og skader slimhinnene, forteller han. De kan skape og forverre luftveislidelser, og etter hvert føre til varige skader som kronisk astma og i verste fall kols. Han mener at all rengjøringsspray er skadelig for luftveiene og bør forbys. Arbeidstilsynet advarer renholdere om å bruke vaskemidler i sprayform.

– Les mer på NRK.no: Overlege vil forby vaskespray

I følge forsker og lungespesialist ved Haukeland Universitetssykehus, Cecilie Svanes, er det allerede kjent at det er en kobling mellom bruk av rengjøringssprayer og økt risiko for astma. Hun har deltatt i den 20 år lange studien «the European Community Respiratory Health Study» (ECRHS).

Effektiv og kjemikaliefri rengjøring med vann og fiber

– Det er vanskelig å overbevise folk om at rent vann og mikrofiber er det som fungerer suverent best når det gjelder rengjøring, sier Per Øystein Lohne, salgsdirektør i ENJO Norge. Mikrofiberkluter fjerner bakterier dersom de brukes på riktig måte Vi har en oppfatning av at det betyr at det er rent når det lukter såpe etter at vi har vasket. Realiteten er at grønnsåpe har vært forbudt i offentlige bygg i en årrekke fordi bakterier elsker grønnsåpe og formerer seg i stor fart. Profesjonelle rengjørere bruker nesten ikke kjemikalier, fordi de vet at rent vann er det mest effektive, sier Lohne videre. Ved fjerning av vanskelige flekker og ved rengjøring av toaletter og dusjanlegg kan det være behov for å bruke rengjøringsmidler. Kjemikaliene bør da påføres ved hjelp av spruteflasker eller skum. Spruteflasker har en annen type dyse enn sprayflasker, og gir en konsentrert stråle og større dråper. På denne måten begrenses dannelsen av aerosolene som man puster inn.

– TV2.no: Kan gi skade 4 timer etter bruk

I Norge bruker man fortsatt rengjøringsmidler i sprayform i motsetning til i Danmark og Estland. Her har bransjen tatt grep ved å enten bruke flasker som gir større stråler, eller ved å kutte ut kjemikalier helt. Ifølge Steinar Klubben Nilsen, seniorforsker ved SINTEF, er kjemikalier stort sett unødvendig. – Vi trenger ikke sterke kjemikalier for å få det rent. Vi har god dokumentasjon på at mikrofiberkluter med litt vann gjør samme nytten, forklarer han.

– Rett etter at vi har sprayet får vi skyhøye verdier av bittesmå partikler. Disse påvirker lufta i hele fire timer etterpå, sier biolog og daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn-Jenssen.

– Forskning viser en klar sammenheng mellom den økte sykdomsfrekvensen og bruk av rengjøringsmidler i sprayform. Rengjøringsmidler som inneholder ammoniakk, klor og andre desinfeksjonsmidler, utgjør også en spesiell risiko.

– SE OGSÅ: Ønsker du å redusere på tilsetningsstoffer?

Kilder:

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.