– Hadde jeg ikke lagt om kostholdet, hadde jeg neppe vært i full jobb i dag, forteller Ena-Maria.

Ena-Maria Hijman (f.1984) hadde forsonet seg med et liv med diffuse plager og smerter i kroppen. Da hun fikk diagnosen insulinresistens i 2017, la hun om til et ketogent kosthold. Resultatet ble blant annet et vekttap på 20 kilo på fire måneder.

Tekst Birthe Storaker

(foto: privat)

Ena-Maria følte seg utmattet, hadde dårlig matlyst og vanskelig for å konsentrere seg. I tillegg ble hun lett irritert og følelsesmessig ustabil og la på seg til tross for dårlig matlyst og lite matinntak. Hun hadde diffuse smerter ulike steder i kroppen: under beina, i musklene og i huden. Andre symptomer var tørre øyne og lysømfintlighet. Ena-Maria var ofte rammet av forkjølelse og influensa. – Jeg følte meg i tillegg trøtt, uopplagt og hadde ikke overskudd til å gjøre annet enn det mest nødvendige, forteller Ena-Maria.

Hashimotos tyreoditt

Ena-Maria fikk diagnosen Hashimotos tyreoiditt i 2014, men følte seg syk i mange år før det slo ut på blodprøvene. Hashimotos tyreoiditt er en autoimmun sykdom der kroppens immunceller angriper skjoldkjertelen, noe som fører til hypotyreose (lavt stoffskifte). Da hun tre år senere fikk påvist insulinresistens etter måling av c-peptid i blodet (se egen ramme) på nesten 1600 pmol/L, bestemte hun seg for å gå over til et ketogent kosthold. – Jeg la om dagen etter jeg fikk vite at jeg var insulinresistent. Fire måneder senere var verdiene mer enn halvert og 20 kilo var borte, forteller Ena-Maria. Hun hadde hørt om ketogent kosthold av sin mor og begynte å lese bøker og artikler på nettet.

Hva er et ketogent kosthold?

Ketogen diett går ut på at man spiser minimalt med karbohydrater, moderat med protein, og mye fett. Når man har gjort dette i noen dager vil karbohydratlagrene i kroppen være tømt, og kroppen må endre fra å hovedsaklig forbrenne sukker til å forbrenne fett og ketoner. Ketoner dannes når fett brytes ned, og vi kan måle i blodet hvor mye ketoner vi har.

SE OGSÅ: Hva er egentlig ketogent kosthold? Hva er det godt for?

Etter hvert som formen bedret seg, begynte Ena-Maria å trene, noe hun tidligere aldri hadde hatt overskudd til.


Jeg føler meg som et nytt menneske!


Medikamentell behandling

Etter diagnosen hypotyreose startet Ena-Maria å ta Levaxin,[1] som bare inneholder tyroksin (T4), men følte seg bare dårligere. Da hun byttet hun til Nature-Throid,[2] som inneholder både T3 (trijodtyronin), T4 og kofaktorene T1, T2, kalsitonin og jod, gikk det mye bedre. – Jeg har aldri vært medisinert for insulinresistens. Før jeg fikk diagnosen Hashimotos, var jeg gjennom mange behandlingsopplegg for å lindre symptomene tilknyttet sykdommen, forteller hun videre.


Det er ditt liv, dine valg!


Nytt menneske

(foto: privat)

– Nå føler jeg meg som et nytt menneske, sier Ena-Maria, og jeg kan ikke helt begripe at jeg ”greide” å gå rundt og være så syk. Plagene og smertene jeg hadde, ble en del av hverdagen, og jeg forsonte meg med at slik var det bare.

– Fastlegen er glad på mine vegner og støtter meg i mine kostholdsvalg. Han ser jo resultatene, så hvorfor ikke? Jeg får nå god hjelp og oppfølging av legen når det gjelder stoffskiftesykdommen, legger hun til.

 Hva er ditt råd til andre i samme situasjon?

– Ikke finn deg i å ha plager! Det trenger du ikke, og det skal ikke være slik at en blir vant med å være og føle seg syk. Snakk med lege og få hjelp til det du eventuelt ikke kan gjøre noe med selv. Trenger du å endre kostholdet, så hopp bare i det! Det er mye enklere enn du tror, og resultatene kommer raskt og gir inspirasjon til å fortsette. Ikke føl at du må forklare og unnskylde dine valg for noen. Det ditt liv og dine valg, avslutter Ena-Maria.

 C-peptid

C-peptid gir et mål på egenproduksjon av insulin og dannes for hvert molekyl insulin som lages i skjoldkjertelen. Det måles fordi det er langt enklere enn å måle insulin direkte. Ved utredning av insulinmangel og insulinresistens brukes konvensjonelt følgende verdier:

Insulinresistens: Fastende C-peptid >1400 pmol/L.

Insulinmangel: Måltidsstimulert C-peptid økning <1000 pmol/L (må ha en fastende verdi  som utgangspunkt). Forskning indikerer at norske grenseverdier er satt alt for høyt, noe som skyldes at de er basert på målinger av en befolkning som spiser alt for mye karbohydrat, og ikke på målinger der folk har spist optimalt.

 

Om intervjuobjektet:

Ena-Maria Hijman fra Tromsø (f. 1984) startet sammen med kjæresten Kenneth Øvrevoll nettsiden fettogforstand.no for å inspirere andre til å endre kostholdet. De er blitt glade i å lage mat og legger ut oppskrifter for å inspirere andre som ønsker å følge et lavkarbokosthold.

Nettside for mer informasjon og oppskrifter: fettogforstand.no

Facebook: Fett & Forstand – Make Keto Great Again

Instagram: fett_og_forstand


Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.