Stadig velger folk å utnytte plassen hjemme til mat-vekster. Urbant jordbruk er en holdning som de siste årene har økt, med lette måter å få et bedre forhold til maten vi spiser.

Bevisstheten rundt dyrking av både grønnsaker og urter er også blitt en sosial affære som knytter naboene mer sammen. Bakken Folkehage som TV-Helse tidligere har gjort sak på er ett flott eksempel på dette. Andre større prosjekter finner vi blant annet på Losæter i Oslo.

 

Kom igang og prøv

Det sier Geir Flatabø. TV-Helse har gleden av å samarbeide med Flatabø i hans kunnskap om urter og nyttevekster. Han har siden nyttår gitt oss mye god og nyttig informasjon fra urter og andre nyttevekster i utvalget i blant annet den norske utmark. Flatabø er utdannet lege og har utdanning i ernæring og botanikk fra Universitetet i Oslo. Han er planteentusiast, soppsakkyndig og har enormt mye kunnskap og praktisk erfaring med et stort utvalg av nyttevekster og grunnleggende kjennskap til legeplanter. Han vet godt hvilke ville vekster som egner seg på kjøkkenet. Han gir ett par tips å følge:

Husk jord, gjødsel og vann. Noen urter trenger også mer gjødsel og vann enn andre som blant annet Dill og Korriander. – Er man nybegynner så bare sett igang så får man erfaring, sier Flatabø. På nyttevekster er Flatabø et levende leksikon, noe han allerede i 1986 viste når han gikk til topps i Tv-programmet «Kvitt eller dobbelt» i temaet «Nytteplanter blant ville norske urter og trær».

 

– SE MER URTER OG PLANTER HER!

 

Økologisk og kreativt

Dyrker du urtene selv vet du at det blir økologisk. Prøv deg frem og se hva du eventuelt vil bruke. Dette gjelder både gjødsel og jord. Også frø er tilgjengelig økologisk. Høst også frø fra økologiske produkter du kjøper  butikk, som blant annet chili og tomater og bruk disse. For mange er verandaen eller kjøkkenbenken og vinduskarmen et fint sted å ha urter stående hvis det er smått om plassen hjemme. Mange utnytter plassen på kreative måter som kanskje hjelper deg å komme igang.

 

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.