-Drikk honning, det hjelper!  formante farmor hver gang det krislet i halsen. Hun hadde rett. En ny kunnskapsoppsummering av all tidligere forskning på området, fra anerkjente Cochrane Collaboration, konkluderer med at honning kan ha moderat effekt.

Hoste hos barn er en svært vanlig årsak til å oppsøke lege.  Den gir bekymring hos foreldre og gjør at barnet blir tufs og grinete etter netter med nattehoste. Siden honning har vært et av de mest omtalte «kjerringrådene» mot hoste oppgjennom tidene, ønsket forskerne å undersøke effekten. Metastudien er en oppdatering av tidligere oppsummeringer fra 2010, 2012  og sist i 2014.

Forskerne tittet på eldre studier og inkluderte 3 nye studier, med til sammen 331 deltagere. Disse ble lagt til de 899 deltagerne  (barn )  fra 2014-oppsummeringen. I flertallet av studiene fikk barna en engangsdose med enten narremedisin eller honning. Foreldrene rapporterte deretter om symptomene ved hjelp av en skala  uten at de visste hva barna hadde fått for å lindre hosten.

Det virker!

En samlet analyse av alle resultatene gjorde at forskerne trygt kunne konkludere med at honning trolig er mer effektivt mot hoste, ved øvre luftveisinfeksjon, enn ingen medisin eller narremedisin. Effekten gjelder både intensitet og varighet av hoste. Det påpekes at funnene svekkes av at de fleste studiene baserte seg på engangsdoser og ikke behandling over tid.

Når barnet ditt hoster, kan du trygt gi en halv teskje honning i drikke eller rett fra skjeen ved øvre luftveisinfeksjoner, men honning skal ikke gis til barn under 1 år, presiserer forskerne.

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.