På våre daglige «sjekke-mail-turer» begynte jeg å legge merke til at Fido lettet på beinet om og om igjen. Hadde det kommet en «konkurrent» i nabolaget siden han markerte i ett kjør? Lite visste jeg om at Fido hadde fått prostataproblemer!

Tekst: Berit Kvifte

– Prostataproblemer kommer ikke akutt hos hunden. Det starter gjerne når hunden har fylt fem år og fortsetter livet ut. Derfor er det ikke så mange hundeeiere som legger merke til denne tilstanden, sier veterinær Jannicke Fonnum ved Stokke Dyreklinikk til TV-helse.

Veterinær Jannicke Fonnum (foto: Privat)

– Jeg ser forstørret prostata hos hund veldig ofte, men det er sjelden at eieren kommer til klinikken og sier at hunden har et prostataproblem – med mindre det er blitt så alvorlig at den ikke får tisset. Da tenker eieren gjerne på helt andre og alvorlige tilstander.

En studie viser at lidelsen opptrer i 50 % av tilfelle hos hunder allerede ved 5 års alderen, og øker opptil 95 % når det når en alder på 9 år.

Rutineundersøkelse

Som «tobeinte hanner» går til legen og undersøker prostataen etter fylte 50 med rektalundersøkelse og blodprøve, så blir våre firbeinte hanner også undersøkt i baken fra de er fem år.

– Prostataundersøkelse er lagt inn i den årlige undersøkelsen som gjøres når hunden vaksineres, men ikke så mange eiere tenker over at hunden kan få prostataproblemer, sier veterinæren og beroliger; – det skjer unntaksvis at det utvikler seg til en ondartet tilstand.  Jeg har i min praksis aldri opplevd det og jeg undersøker flere hundre hunder hvert år.   Når det er sagt, så fant jeg en forstørret prostata på størrelse med et barnehode hos en elghund for 7 år siden. Den ble operert og lever fortsatt i beste velgående, sier Fonnum.

Symptomer

Dersom eier begynner å merke noe hos Fido, er det gjerne at hunden har problemer med å tisse. Det komme lite av gangen og det kan komme blod i urinen.

– Følg med på om hunden tar seg den vante lange «tissestoppen» eller om den prøver og prøver og det kommer ikke noe. Av og til vil eier merke et endret tissemønster hos hunden, men hos langpelsede hunder er det ikke så enkelt å se hva den leverer, sier veterinæren.

Hvis prostata har vokst veldig, vil en observant eier legge merke til at bæsjen er «flat».

– Eieren vil kunne legge merke til at hunden strever med å få bæsjet. Det kan skyldes flere ting, men også at prostata har blitt så stor at når hunden huker seg for å trykke, så er prostata i veien og avføringen vrien å få ut. Er du flink til å bruke bæsjepose og legger merke til at bæsjen er «flatklemt», bør du ta en tur til dyrlegen. Det er uansett ikke en tilstand som kommer akutt. Denne prosessen går over tid, så det er derfor det er hos veterinæren det gjerne blir oppdaget på den årlige rutinekontrollen. En forstørret prostata kan også gi nevrologiske forstyrrelser i bakparten ved at den trykker på nervene som ligger i bekkenet.

Behandling

Biko (foto: Privat)

Prostataproblemer hos hund er som regel en enkel affære. Type behandling varierer fra hund til hund.

– Kjenner jeg en forstørret prostata, supplerer jeg gjerne med ultralyd for å sjekke hvordan kjertelen ser ut og om det er cystedannelser i tillegg. Biopsi kan komme på tale om det er suspekte tilfeller.

– Behandlingen for godartet prostata er å få kjertelen til å minske i størrelse. Ettersom prostatakjertelen vokser under påvirkningen av testosteron, er prinsippet for behandlingen å stoppe eller hemme denne produksjonen. Det kan gjøres enten ved kirurgisk kastrering eller ved bruk av medisiner. Hvilken metode som velges avhenger av hundens alder og helsetilstand, forklarer Fonnum.

– Ved kirurgisk kastrering blir testosteronproduksjonen fjernet permanent fordi testiklene fjernes. Medisinsk behandling er tabletter eller implantat som inneholder et stoff som indirekte stopper produksjonen av testosteron. Effekten kommer innen seks uker og varer opp til et år. Implantatet gjør at testiklene minsker i størrelse og hunden blir midlertidig steril.

Har du en hund som brukes i avl, kan tabletter være et egnet alternativ fordi de ikke gjør hunden steril. Tablettene hemmer effekten av testosteron og gis en gang om dagen i syv dager. Effekten varer opptil 12 måneder, opplyser veterinæren.

– Er det noen raser som har mer prostataproblemer enn andre ?

– Ikke som jeg vet om, avslutter veterinær Jannicke Fonnum.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.