Er diabetikere det nye supermennesket?

Å få beskjed om at du har sukkersyke som 15-åring rett før konfirmasjon, hvor kaker er en betydelig del av menyen, var ikke veldig moro. Det var min første tanke. Senere kom det mange tanker rundt hvordan jeg skulle forholde meg til å være kronisk syk. Men var jeg egentlig det?

Kroppen har sagt klart ifra, den vil ikke ha sukker. Som diabetiker er det mye man må ta hensyn til i matveien, sukker finnes jo i nesten alt. Men etter hvert klarerman å navigere seg gjennom havet av mattilbud og erfarer hva man reagerer mer eller mindre på. Jeg har tatt tilbake kjøkkenet mitt, i større grad enn før og velger nå råvarene fremfor ferdigproduktene og raffinert mat. Jeg tar meg mer tid til å lage maten og vil jeg ha noe søtt, for jeg unner meg det og, lager jeg det fra bunnen av med minst mulig sukker.
Som diabetiker kommer du innunder helsevesenets favn. Diabetespolinikker har en rigid holdning til tall og kurver som blodsukkeret viser og et blodsukkervennlig kosthold får ikke nok fokus. Kunnskap blir mangelvare og man kan støte på tilfeller da legen sier at “du kan drikke så mye pepsi max du vil, det er det ikke sukker i” hvilket jeg opplevde.

 

Det er mye å ta tak i når det kommer til kosthold og livsstil. Jeg vet at for meg funker ikke rådene jeg fikk fra leger og sykepleiere, da de er for mye opptatt av å formidle at man kan leve stort sett som før, bare man passer på å ta insuin. Denne sykdommen er individuell som alle andre. Man må finne det som fungerer best for en selv. Siden kosthold spiller en veldig stor rolle for sykdomsutvikling ser jeg på det å ha diabetes faktisk som ett fortrinn. Når man blir kronisk syk medfølger mange negative tankerfordi man pensler seg selv med ordene fra legen om at man er syk. Men jeg mener det ertvert om. Diabetikere har ett av de største fortrinnene til å ha et godt helsefremmende kosthold,  da det ikke er lange veien å gå før man ligger 6 fot under hvis man ikke har ting på stell. Diabetikere har en gyllen sjanse til å bli det nye supermennesket ved å endre til det som er et næringsrikt kosthold. Skulle du som “frisk” følge en livsstil som diabetiker legger du grobunn for en god helse.

 

 – LES OGSÅ: Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag då…

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.