Sukker er blitt en «ny folkefiende» og kan være årsak til mange livsstil- og mangelsykdommer vi har i dag. En av dem kan sies å være diabetes. Men vi finner ikke bare diabetes hos oss mennesker, men også våre firbente venner.

 

Katten Odin har hatt sukkersyke i litt over ett år og får insulin av matmor Tonje Bretvik, 2 ganger i døgnet. Foruten å bruke samme type insulin som oss mennesker går kostholdet i diabetes fôr for katter. En av grunnen til at marmor tok med seg Odin til veterinæren var at han raste ned i vekt, fra å være en god kose-pus på 10 kg. At Odin har vært så overvektig kan nok ha vært utløps-faktoren til at han fikk diabetes, tenker matmor.

Hvorfor får dyr diabetes?

Både hunder og katter kan få diabetes og det skjer oftere enn en tror, sier veterinær Christine Rønning Kvam. Hun forteller at blant annet at hunder har større tilløp til å få blant annet svangerskaps-diabetes etter løpetid enn katter som er mer utsatt for type-2 som går mer på livsstilen. Er det dårlig kosthold og livsstil som trigger dette hos dyrene?

Eller er det andre faktorer som spiller inn? Noen raser kan være mer disponert genetisk, men kan ytre faktorer som for eksempel fôr være utløseren?

Fra å veie bortimot 10 kg veier Odin idag rundt 6 kg og ser ut til å trives, selv med sukkersyke. Og selv om Odin drar på åra velger matmor å behandle pus. Ville du valgt å behandle? Se innslaget her!

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.