Derfor trenger du omega-3

Hvis du får i deg for lite Omega-3-fettsyrer i forhold til Omega 6, kan det få fatale følger for helsen din. For store mengder vegetabilsk fett kan nemlig føre til en rekke betennelsestilstander og sykdommer.

Derfor trenger du omega 3
Derfor trenger du omega 3

Går du rundt med kroniske betennelser i kroppen? Har du såre og ømme ledd? Eller hudproblemer? Det kan skyldes mangel på omega 3.

Omega 3 og 6 er begge essensielle fettsyrer som kroppen trenger, og som den ikke produserer selv. Vi er derfor avhengig av å få Omega 3 og 6 tilført via vårt daglige kosthold. Men det er viktig at du får i deg den rette balansen. Blir forholdet mellom omega 3 og 6 i kroppen feil, kan det gi seg utslag i en rekke plager som i verste fall kan føre til hjertesykdom og hjerneslag. Andre fysiske problemer kan være leddsmerter og hudproblemer.

 

Omega-6 -overdose

I følge ernæringsekspert Anders Kvarme ved Klinikk for Alle – Bekkestua, får vi i oss alt for mye omega 6 i forhold til omega 3. Han forteller at forholdet mellom omega 3 og 6 bør ligge på 2-3 deler omega 6 pr. 1 del omega 3.

– Dessverre viser nyere forskning at vi får i oss 17 ganger så mye omega 6 som omega 3.

Det skjuler seg nemlig omega 6 i en rekke matvarer. Blant annet brød, kaker, posesupper, kjeks, salatdressinger, majonesprodukter, potetgull, tunfisk i olje, margariner og frøoljer som solsikkeolje og soya, forteller han.

Kvarme forklarer at det ikke er så vanskelig å redusere inntaket av omega 6. Noen enkle og overkommelige kostholdsendringer i hverdagen kan gjøre en stor forskjell, mener han.

Du trenger altså ikke å slutte å spise potetgull og brød, men begrense inntaket, og erstatte det med andre matvarer.

– En god tommelfingerregel er å unngå for mye prosessert mat og junk-food. Forsøk heller å lage mat fra grunnen av. Det tar ikke så lang tid som du tror. Unngå margarin og planteoljer, og øk mengden av fet fisk og grønnsaker, sier han.

 

De beste omega 3 kildene:

I følge Kvarme er de beste omega-3 kildene fet fisk som laks, ørret, sardiner, makrell, sild og tunfisk. I tillegg plantekilder som valnøtter, linfrø, hempfrø og rapsolje.

– Dersom du av ulike grunner ikke spiser noe av dette til daglig, eller er usikker på om du får i deg nok omega 3, anbefaler jeg at du tar et kosttilskudd. Han forklarer at fisk danner sine omega 3 fettsyrer igjennom å spise plankton og alger, mens dyr får det i seg igjennom å spise planter og gress. Fisk og dyr som derimot vokser opp under oppdrett, får et annet fôr, og har dermed ikke samme innholdet av omega 3 i seg som villfisk og gressbeitede dyr.

– Så spiser du mye oppdrettsmat, er kosttilskudd absolutt å anbefale, avslutter han.

 

Derfor er omega 3 så viktig

Dette er en essensiell fettsyre som kroppen ikke produserer selv og som vi er avhengig av å få tilført utenfra. Den er en viktig byggestein i mange av kroppens prosesser, og beskytter cellene og hjernen. Omega 3 bidrar også til å beskytte mot hjertesykdom og hjerneslag ved å senke kolesterolet, tynne ut blodet, hindre åreforkalkning og dempe betennelse i blodåreveggene. Den betennelsesdempende egenskapen sørger også for å forebygge en rekke livsstilssykdommer som blant annet leddgikt, psoriasis, eksem, depresjon, nedstemthet, overvekt, insulinresistens, diabetes type 2, konsentrasjonsvansker og svakt syn.

 

Ta tilskudd

For å få i deg det anbefalte inntaket av omega 3, bør du ifølge Mattilsynet spise to måltider fet fisk hver uke. Gjør du ikke det, bør du ta et kosttilskudd.

 

Dette bør du vite:

Når du skal velge deg et omega-3 tilskudd bør du se etter ferskhet og dose. Den enkleste måten å skille en god olje fra en dårlig er smaken. Smaker det ille? Da er den ille. Er oljen smakstilsatt, er dette som regel for å skjule at den er harsk. Den beste oljen smaker nærmest ingen ting, og lukter heller ikke fisk.

 

De skjulte Omega 6-kildene:

Unngå å spise for mye av matvarer hvor det står ”vegetabilsk olje” på varedeklarasjonen.

Unngå også brød, pasta, pizza, kjeks, søtsaker, ferdigmat, peanøtter og solsikkefrø.

I tillegg er det mye skjult planteolje i disse matvarene:

 • Stekt løk
 • Pommes frites
 • Buljongterninger
 • Mange ferdigretter med potet
 • Påleggssalater
 • Tortillachips og lefser
 • Deigblandinger
 • Fruktpålegg
 • Oppdrettsfisk
 • Hermetisk fisk med olje
 • All frityrstekt mat, også fisk
 • Kjøttkveg som ikke beiter fritt

Kilde: I Form

Omega 3 er viktig for å unngå sydommer og betennelser i kroppen

Viktige omega 3 kilder:

 • Fisk og skalldyr
 • Alger
 • Linfrø/linfrøolje
 • Chiafrø
 • Valnøtter
 • Rapsolje
 • Hempfrø
 • Soyabønner

 

 

Tekst: Randi Solstad

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.