Et par sekunder og en klem er alt hodelusa trenger for å hoppe over til nestemann. I gamle dager var det gjerne luebytter som var «møteplassen» for hodelusa, men nå trengs det kun en selfie sammen med andre før lusa har fått fotfeste.

Til helgen er det tid for den «store lusesjekken» og i år er det spesielt ungdom og voksne som oppfordres til å ta en sjekk.

En yndet «møteplass» for lusa er situasjoner der folk stikker hodene sammen som over iPaden, mobilen eller ved at man gir hverandre klemmer. Hodelus er definitivt ikke lenger et problem bare hos barnehagebarn.

– Hvis du får lus, er du smittet av noen i ditt nærmiljø. Og du har mest sannsynlig rukket å spre det videre.

Skambelagt

Lus og skabb er fortsatt forbundet med urenslighet og noe man helst ikke vil snakke høyt om. Men, det er nettopp det du er nødt til å gjøre. Sier du ikke fra, smitter du andre på et blunk. Dessuten risikerer du å få den tilbake om du ikke bidrar til å stanse smitten ved å kjøre på med lusekur og informere familie og venner. Anne Louise Leikfoss kjenner til eksempler der ungdommer er blitt smittet av hodelus flere ganger, fordi smitten har fått sirkulere fritt i vennegjengen uten at noen har «flagget det». Lusfri Norge oppfordrer derfor spesielt ungdomsskoler til å engasjere seg i kampen mot hodelusa.

Koordinert lusekamp

Du kan ikke bekjempe hodelusa alene og av den grunn har Folkehelseinstituttet nå innført koordinerte sjekkedager to ganger i året. Det anslås at 1–2 prosent av norske barn har de små krypene kravlende rundt i håret.

LES OGSÅ: Ta med deg kam på tur!

Skikkelig plagsomt!

Lus er ikke farlig, men til de grader plagsomt. Det klør og klør! Det skyldes at de små krabatene biter seg fast i hodebunnen og suger blod. Bittene vil etter kort tid begynne å klø.

Beina på lusa er utstyrt med klør som gjør det lett for det lille krapylet å feste seg i et hårstrå. Og så er den som nevnt ganske så kjapp i vendingen. Har du lus og tar en selfie med bestisen eller gir noen en klem, er to sekunder alt lusa trenger for å finne et nytt matfat å forsyne seg i.

Tall fra Apotekerforeningen, tyder på at 2019 kan bli en ny lusetopp. I fjor ble det solgt lusemidler for 49 millioner kroner. Hittil i år har nordmenn lagt igjen 29 millioner i lusemidler. Fra 2010 til 2017, har salg av lusemidler økt med hele 60 prosent

Nye produkter

I de siste årene har det kommet flere nye produkter på markedet. Tidligere ble det brukt «kjemiske våpen» mot hodelusa, men nå har mekaniske lusemidler, som kveler lusa i stedet for å forgifte den, kommet på markedet.

Det er også mulig å få has på lusa med Citrosept som fås kjøpt i helsekosten. Eddik er også nevnt som en kurant luse-utrydder. Men, uansett hvilket «våpen» du bruker i luse-krigen, så husk å sjekke NØYE med en lusekam om du er friskmeldt.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.