Før i tiden var det å sanke og jakte mat livsnødvendig for en selv og familien. Men har tilgang på moderne mat og lettvinte måltider gjort at denne instinktive trangen har gått over til våre shoppingvaner?

Shopping, en rituell handling?

Daniel Miller er professor i antropologi og forfatter av boken «A Theory of shopping» og forklarer blant annet at når vi er ute å handler skaffer vi varene  vi trenger til familien og dekker behovet for vår egen «klan». Følelsen av å bidra til barnas fremtid og sosiale status sikres og for ikke å snakke om gleden av å glede andre. Det dreier seg mindre om varer men mer om hvordan du fyller sentrale familiebehov og opprettholder relasjoner til andre.

Dette ser man sterkt i samfunnet idag gjennom hele året da viktigheten av å shoppe, eller sanke om du vil, inn til jul, påske, ferie eller i disse karantene-tider, ser nesten ut som en rituale hver gang vi handler, noe som vi igjen lærer våre barn.

Unngå dårlige «sanke-vaner»

Vi har gått fra å være selvbergende til å skaffe oss lettvinte måltider og moderne mat. Vi klipper heller ikke sauen, nøster garn og lager klær selv. Behovet for å sanke har endret seg og tilgangen på alle andre varer, mye som vi kanskje ikke trenger, har gjort det lettere å dekke dette behovet. Sofakroken og shopping på mobil er kanskje ikke den beste erstatteren?

Mange har imidlertid etterhvert begynt å ta tilbake mer av «den gamle måten» å skaffe seg nødvendige matvarer på. Økt bevissthet om å spise bedre råvarer og lokale usprøytede grønnsaker. Både kjøkkenhager og dyrking av urter på kjøkkenet får nå større plass i dagens samfunn. I Norge har vi et naturlig matfat av urter, bær og sopp i naturen som heldigvis ikke har mistet sin interesse hos befolkningen. Snarere ser vi en økt interesse for de «nære matressurser».

Vil vi kunne klare å skaffe oss mat i fremtiden?

Innovasjonsforsker Antje Gonera sier i dette innlegger på matindustrien.no:

«Tilgang på mat er ikke lenger noe vi kan ta for gitt, og matforsyning står øverst på prioritetslisten til regjeringen. Bevisstheten på hvor avhengig vi er av import har økt i den norske befolkningen, og det setter i gang noen tanker, om hvordan det kunne ha blitt med stengte grenser. Disse tankene har vi godt av å tenke og forberede oss på»

I saken har norske forskere laget fire fremtidsscenarioer for Norge i 2040, som skal hjelpe matprodusentene til å bli best mulig rustet for ulike utfordringer.

Begynn allerede nå

Det er mye man kan gjøre for å komme igang med å prøve å dempe handle-behovet. En ting man kan gjøre er å fokusere på sanking når man er ute å går tur. Mye er selvfølgelig sesongbetont, som for eksempel sopptur. Forfatter av boken «Tante Augustas Ville Spisekammer» og profesjonell sanker, Edle Catharina Norman, sier dette til plusstid.no:

«Hvis du klarer å fokusere blikket ditt, vil du se at det er mengder med spiselige planter i alt det grønne. Det gjør det ekstra spennende å gå på tur.»

Andre ting kan også være å bli medlem i andelsgård som har blitt mer populært med årene, hvor man får mulighet til å sanke inn blant annet egne grønnsaker når det er sesong for dette.

 


Kilder:

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.