I 2013 utførte en gruppe danske jenter i niende klasse et eksperiment som en del av en nasjonal vitenskapskonkurranse. Resultatene fikk mye oppmerksomhet i mediene, men ble også kritisert fordi eksperimentet ikke var gjort under strenge nok forhold. En forskergruppe tok imidlertid resultatene på alvor og gjentok eksperimentet. Da viste det seg at jentene hadde rett: Stråling fra mobiltelefon hemmer spiringen av karsefrø.

 

(Foto: Carsten Andersen/Privatfoto/Unge Forskere)

 

Elevene gjentok eksperimentet to ganger og observerte det samme begge gangene. Elevene la stor vekt på å karakterisere og måle bakgrunnsstråling og klimaforhold. De fant ingen andre faktorer som kunne gi opphav til eller forklare forskjellene i vekst mellom bestrålte og ikke-bestrålte frø.

Den belgiske forskeren Marie-Claire Cammaerts-Tricot og hennes svenske kollega Olle Johansson bestemte seg for å gjenta elevenes forsøk under kontrollerte betingelser.

Allerede etter 4 dager ble det observert klare forskjeller. Kontrollfrøene hadde begynt å spire, mens de strålingsutsatte hadde ikke det. Etter 10 dager var det klart at kontrollfrøene hadde spiret normalt, mens strålingsutsatte frø ikke hadde spirt i det hele tatt.

Cammaerts-Tricot og Johansson påpeker at dette er en foreløpig studie som må gjentas med ulike plantearter og i forskjellige uavhengige laboratorier, men denne studien underbygger at de danske elevene kan ha avdekket noe viktig som bør bekymre oss alle siden vi lever i en tid med økende bruk av trådløs teknologi.

Mange er skeptiske til at denne type stråling har negative effekter eller biologisk innvirkning på planter og mennesker. Kanskje en idé å gjøre et liknende forsøk hjemme?

 

Kilde:

Helsemagasinet #3/2018 side 22-25

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.