Åtte mennesker er døde og flere hundre er blitt syke av det amerikanske helsemyndigheter nå frykter kan bli en epidemi – farlige virkninger av e-sigaretter.

«Damping» utsetter brukerne for mange forskjellige stoffer som man vet lite om slik som smakstilsetninger, nikotin, cannabinoider og løsemidler.

Michigan er første amerikanske delstat ut til å forby e-sigaretter med smak. Forbudet er for å få ned antallet tenåringer som «damper», og kommer i kjølvannet av flere meldinger om alvorlig, sjeldne og uforklarlige respiratoriske sykdommer som har rammet storforbrukere av e-sigaretten, skriver The Guardian.

Kai-Håkon Carlsen, norsk professor, lege og astmaekspert, har lenge vært medlem av The Tobacco Action Committee, som er en del av den amerikanske lungelegeforeningen. Til Dagbladet uttaler legen;

Jeg frykter e-sigaretter skal bli like utbredt som vanlige sigaretter har vært. Med sigaretter tok det flere år før man skjønte hvor farlig det faktisk er.

Professoren mener det er for tidlig å fastslå om e-sigaretter kan være kreftfremkallende, men at dampen fra e-sigaretten sannsynligvis reduserer lungefunksjonen. Det kan i sin tur disponere for astma og infeksjoner. Langtidseffekter er det for tidlig å si noe om.

Utvilsomt farlig!

Amerikanske helsetjenestemenn, lovgivere og foreldre har i lang tid ropt varsku om at e-sigaretter er helsefarlig. I juli i år skrev Verdens helseorganisasjon (WHO) i en pressemelding at e-sigaretter er «utvilsomt farlige» og bør reguleres etter offentliggjøringen av en ny rapport.

Nå er man over bekymringsstadiet. Helsepersonell i USA går nå ut og betegner sykdomstilfellene som en nasjonal epidemi etter at flere e-sigarettrøykere har fått alvorlige lungeskader. Det er rapportert 450 tilfeller i amerikanske delstater og minst fem er døde. Dette tallet forventes å øke drastisk. Mens etterforskningen pågår, bør folk vurdere å ikke bruke e-sigaretter, uttaler CDCs Dana Meaney-Delman fra USAs offentlige helsebyrå CDC, til Buzzfeed.

Raskt sykdomsforløp

«Han var en 20 år gammel turentusiast som på få dager måtte holdes i live av to maskiner», skriver Washington Post. Avisen skriver videre at en undersøkelse fra statlige helseavdelinger i Illinois og Wisconsin sporet de første tegnene på sykdom blant 53 pasienter i april i år. De angrepne var unge menn i 20 årene som måtte få intensiv behandling for lungeproblemer. Det startet med hoste, brystsmerter og pustevansker før de ble akutt dårligere og ble lagt inn med akutt og livstruende åndedrettssyndrom.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

7 KOMMENTARER

1. De som har dødd i USA på grunn av «e-sigaretter» døde fordi de dampet noe som ikke er beregnet på å bli dampet. De har dampet THC der virkestoffet blir trukket ut ved hjelp av olje. Man damper ALDRI olje!!! I tillegg så er dette kjøpt fra uregistrerte produsenter som kun tenker profitt og som blancer alt mulig i e-juice, uansett om det er farlig eller ikke. IKKE skyld på dampen før du vet hva du snakker om. Jeg har dampet i 5 1/2 år og jeg er ikke død ennå!!!!!

2. Merkelig at de ikke nevner hva de dampet da? E sigaretter er ikke farlig, men canabisolje er livsfarlig å innhalere. Om noen drikker rødsprit fra en colaflaske og dør av det, så blir vel ikke colaflasker forbudt av den grunn?!

3. Helt vanvittig unyansert artikkel. Det er for lengst kommet tydelig frem, selv i USAs korrupte mediebilde, at de farlige bivirkningene etter all sannsynlighet skyldes THC ampuller kjøpt på svartebørs. Disse har trolig blitt tyknet med olje som inneholder vitamin E acetat, for å gi et inntrykk av mer potens. Hvor produsenten* åpenbart ikke har vært klar over alvoret av å få dette i lungene. Ufattelig at det går an å skrive en hel artikkel om dette uten å nevne disse svært relevante faktaene. Forfatteren får det jo til å virke som om det er vanlig damp som er farlig! Til dette er det jo bare å nevne at det for eksempel er 3 millioner daglige dampere i Storbrittania som ikke har opplevd et eneste slikt tilfelle (heller ikke i Norge), og at et stort antall av de syke i USA allerede har innrømmet å ha kjøpt nevnte ampuller, selv om det amerikanske retssystemet er så bakvendt at de altså risikerer føderal fengselsstraff for å ha brukt dem. Vanvittig uopplyst artikkel.

4. Amerikanske helsemyndigheter ber folk umiddelbart om å slutte med e-sigaretter til de vet hvorfor så mange får alvorlig lungesykdom. Norske helsemyndigheter har så langt ikke tenkt å gjøre det samme, etter hva TV-helse har brakt i erfaring.

Dette vet dem jo nå allerede. Dette var jo noe blackmarked vape greier med e-vitamin som forusaket store lungeskader.. TROR MICHIGAN VIRKELIG at folk ikke kommer til og kjøpe mer blackmarked vapes dersom dem gjør det ulovlig? ……. for at sykt Big Pharma og Tobacco går all inn for og stoppe folk i og bli kurert fra sin avhengihet med THC og Ecig som redder liv hver dag.