Ta egne grep for å styrke ditt immunforsvar mot både coronavirus og alle infeksjoner.

Dr. Fedon Lindberg (FOTO: fedon.no)

Fedon Lindberg ønsker å rette fokus på hvordan vi kan sette kroppen og immunforsvaret i stand til å stå imot infeksjoner og bli minst mulig syke dersom vi blir smittet.

Tekst: Dr Fedon A. Lindberg
, Spesialist i Indremedisin
 Fedon Helse, www.fedon.no og www.fedon.no/klinikk

Hvorfor blir noen kun lett syke, eller ikke syke i det hele tatt og andre mer alvorlig syke? Svaret ligger i vårt immunforsvar.

Selv om det medfødte immunsystemet ikke nødvendigvis kan beskytte deg fullstendig og alltid, vil et optimalt fungerende immunsystem minske risikoen for å bli syk av influensa og andre infeksjoner og gjøre deg bedre i stand til å bekjempe virus og bakterier.

Styrk ditt immunforsvar

Å vaske hendene og ikke hoste på andre, selvkarantene og begrenset kontakt med andre er meget viktige forholdsregler, men den virkelige garantien mot både coronaviruset, influensa og alle infeksjoner, vil være et immunsystem som fungerer optimalt. Man kan både vaske hender og følge råd samtidig som man sørger for å spise mat som bedrer helsen og leve på en måte som ruster opp kroppens evne til å takle det man blir utsatt for.

Hvordan beskytte seg uten legemidler og vaksinasjon

Før eller siden vil samfunnet åpnes igjen, og viruset vil fortsatt være her. Vi vil bli smittet, men de færreste vil bli alvorlig syke. La oss bidra til at flest mulig får en «lett» sykdom.

Ifølge forskning kan bl.a.disse faktorene sette ned immunforsvaret:

 1. For lite søvn og økt stress
 2. Et kosthold med lite naturlig mat, mange sterkt bearbeidede matvarer, mye sukker. Middelhavskosten virker beskyttende.
 3. Alkohol demper immunforsvaret.
 4. For lite sollys (vitamin D) setter ned immunforsvaret.
 5. Fysisk inaktivitet

Det viktigste er altså å styrke immunsystemet. Et velfungerende immunsystem vil ikke bare hjelpe deg å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året.

Vitaminer A, B, C, D, E, mineralene selen, sink og jern, samt omega 3 fettsyrer fra sjømat. Det kan være veldig fornuftig å ta et godt multivitamin- og mineraltilskudd, samt marine omega 3 fettsyrer (tran, fiskeolje, krillolje, calanusolje).

Jeg vil videre omtale noen naturlige stoffer, som kan styrke immunforsvaret mot infeksjoner generelt, det er rimeligvis ikke gjort studier ennå på det aktuelle coronavirus.

Følgende kan forhindre infeksjon ved å styrke kroppens naturlige forsvar:

Vitamin D. Dette er antakelig den viktigste og billigste forsikringen mot influensa. Vitamin D er egentlig ikke et vitamin, men et hormon, som produseres i huden vår fra kolesterol, når den kommer i kontakt med sollys.

Beta D-glukaner fra sopp. Sopp hjelper hvite blodlegemer å fungere optimalt. Hvite blodlegemer er nødvendige for å bekjempe infeksjoner. Alle typer sopp har en gunstig innvirkning på de hvite blodlegemene.

Laktoferrin er et glykoprotein involvert i immunrespons og flere andre funksjoner. Det finnes rikelig i melk. Noen studier antyder at tilskudd av laktoferrin kan redusere forekomsten og alvorlighetsgraden av virale infeksjoner i luftveiene, som forkjølelse og influensa.

Svarthyllekstrakt. Kliniske studier har vist at svarthyllekstrakt har en positiv effekt på flere typer influensa, hvor pasientene ble friske etter 2-3 dager med svarthyll, mot 4,5-5 dager med Tamiflu. Svarthyll scorer høyt på å nøytralisere frie radikaler. I tillegg er det antioksidanter kalt flavonoider som stimulerer immunsystemet og har en antiinflammatorisk effekt. Viktig å understreke at det er ikke gjort studier på svarthyllkstrakt og coronavirus.

Mat som styrker immunsystemet

Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende stoffer, som kan hjelpe immunsystemet å bekjempe infeksjoner mer effektivt. 

For å kunne bekjempe forkjølelse, influensa og andre infeksjoner, som coronavirus, trenger kroppen din en rekke næringsrike matvarer, i hovedsak massevis av friske grønnsaker og frukt. Disse inneholder store mengder vitaminer og dessuten sink. Alle disse er viktige for immunsystemet. Riktig fett, for eksempel fra fisk og nøtter, kan også styrke immunsystemet. (artikkelen fortsetter under bildet)

(foto: Adobestock)

Løk og hvitløk regelmessig. Hvitløk fungerer som bredspektret antibiotika, men uten at bakteriene blir resistente. Spis gjerne hvitløken rå og fersk, og husk at den har kraftigere virkning jo mer du knuser den.

Fet fisk og omega 3-tilskudd. Omega 3 er avgjørende for å opprettholde et sterkt immunsystem. Det er dessuten svært viktig å unngå skadet omega-6 (transfett, bearbeidet mat) ettersom dette vil skade immunsystemet.

Unngå sukker og bearbeidet mat. Sukker og mat med høy glykemisk belastning svekker immunsystemet nesten umiddelbart. Vær oppmerksom på at det kan være sukker i matvarer hvor du ikke forventer å finne det.

Gulrøtter og oransjefargede grønnsaker fremmer sunn hud, som er en viktig beskyttelse mot bakterieinfeksjoner. Prøv gulrøtter, søtpotet, tomater og gresskar. Prøv å spise gulrøtter daglig. For å få fullt utbytte av de positive helseeffektene bør du spise gulrøttene rå. Oransjefargede grønnsaker er en viktig kilde for betakaroten, som bidrar til å øke antallet av de blodcellene som heter T-hjelper-celler.

Yoghurt og Kefir (probiotika). Kroppen trenger visse bakterier for å fungere skikkelig. Lactobacillus acidophilus er et eksempel på en god bakterie  som hjelper oss til å fordøye maten. Uten disse bakteriene kan ikke  immunsystemet vårt fungere optimalt. En annen vennligsinnet bakterie, Bifidobacterium lactis, har vist seg å styrke immunsystemet hos eldre.

Yoghurt og enda bedre kefir med levende bakteriekulturer er en fantastisk kilde til slike gunstige bakterier. Forsøk å spise litt yoghurt eller drikke kefir (eller vannkefir) hver dag. Kombiner gjerne med fiberrik, prebiotisk mat.

Sink styrker immunsystemet. Sink finner vi i østers, magert rødt kjøtt og kylling, nøtter, krabbe, storfekjøtt, mørkt kalkunkjøtt eller bønner. Brød og kornvarer kan hemme opptaket. Selv en mild sinkmangel kan svekke immunsystemet. Sink hindrer veksten av bakterier og virus direkte.

Paranøtter for selen. Selen er blant kroppens essensielle mineraler og har viktige antioksidant, antiinflammatoriske og antivirale aktiviteter i kroppen. Selenmangel er forbundet med økt risiko for virusinfeksjon.

SE OGSÅ: Mangel på mineralene sink og selen over tid kan gi kroniske sykdommer

Naturlige matvarer som er rike på selen er bl.a. kornvarer (mais, hvete og ris), nøtter (paranøtter og valnøtter), soyabønner, animalske produkter (storfekjøtt, kylling, egg og ost) og sjømat (tunfisk). Andre matvarer som er rike på selen er havre, torsk og kalkun. Paranøtter er blant de beste selenkildene. Det anbefales å være forsiktig med inntaket av paranøtter (to paranøtter dekker dagsbehovet), ettersom for stor dose kan være helseskadelig.

Chili inneholder mye C-vitamin, noe som har vist seg å minske varigheten av forkjølelser.

Kyllingsuppe. Vitenskapen har bekreftet bestemors visdom: Kyllingsuppe er uten tvil bra mot forkjølelse. Etter å ha gjennomført en rekke tester kom forskerne frem til at det som bekjempet forkjølelsen var kyllingkraften. Basisen for all kyllingsuppe senker slimproduksjonen og hjelper deg dermed å puste lettere når du er forkjølet. (artikkelen fortsetter under bildet)

(foto: fedon.no)

Appelsinjuice inneholder store mengder C-vitamin, og er en utmerket medisin mot forkjølelse. Et glass appelsinjuice inneholder ca. 120 mg C-vitamin, noe som er litt over den anbefalte dagsdosen (90 mg). Husk at frisk juice er best, så drikk ferskpresset juice hvis du kan.

Grønn te inneholder mye antioksidanter og har dessuten gunstig virkning på immunsystemet takket være alkylaminen, som bidrar til å øke antallet infeksjonsbekjempende blodceller.

Ingefær-te. Ingefær har vist seg å ha milde smertestillende egenskaper og kan bekjempe visse virus.

Drikk vann. Vann er nøkkelen til kroppens evne til å transportere næringsstoffer. Det spiller dessuten en stor rolle for pusten, som er den viktigste måten å generere energi for å leve. Åtte glass om dagen er en god regel, men det er viktigere å være oppmerksom på tørsten.

LES OGSÅ: Hvordan drikke vann?

Andre viktige tiltak for å holde coronaviruset unna

Få nok hvile. Er du sliten vil det være vanskeligere å bekjempe influensa. Når vi sover, reparerer kroppen seg selv, og de fleste viktige antioksidantene og antistress-hormonene produseres om natten. En god natts søvn kan holde deg frisk og forskning viser at selv mindre søvnmangel minsker vårt immunforsvar.

Ha effektive verktøy for å håndtere stress. Kronisk stress kan påvirke immunsystemet negativt. Fysisk og følelsesmessig stress kan frigjøre skadelige kjemikalier kalt cytokiner, som tapper oss for det naturlige forsvaret vi trenger for å kunne bekjempe sykdom. Avspenningsteknikker og kognitiv terapi kan være til god hjelp.

Mosjon. Når du trener, øker du blodsirkulasjonen i kroppen. Regelmessig aktivitet gjør at hvite blodlegemer og antistoffer beveger seg raskere gjennom kroppen. Mosjon hjelper også til med å fjerne stress og øker immunsystemets funksjon. Fysisk aktivitet hjelper dessuten lungene å kvitte seg med bakterier. To til tre 10-minutters spaserturer daglig er nok.

Hva du ikke bør gjøre

Søvnmangel. Får du under seks timer søvn per natt, øker du risikoen for å få forkjølelse og influensa med 300 %. Åtte timers søvn per natt vill forbedre immunsystemet ditt betydelig ved å gi deg det metabolske verktøyet du trenger for å bekjempe potensielt dødelige infeksjoner.

Magesyredempende legemidler som Losec, Somac, Lanzo og Nexium. Under en pandemi kan slike legemidler få uheldige konsekvenser, da de er forbundet med en 30 % økning i risikoen for å få lungebetennelse. Dersom du går på magesyrehemmende legemidler, snakk med legen om du bør slutte med dem eller ta en pause.

Spis deg fortere frisk fra coronavirus

Sunne spisevaner og en sunn livsstil har mange fordeler, blant annet blir vi mindre sårbare for sykdommer. Mange matvarer og spisevaner kan hjelpe oss å forebygge influensa, men hva gjør vi om vi allerede er smittet?

Mens et næringsrikt kosthold kan minske effekten og varigheten av influensaen, kan sykdommen vanligvis ikke unngås helt. Imidlertid kan enkelte matvarer enten styrke kroppens immunforsvar eller forkorte den ubehagelige kvalmen, feberen, smertene og de andre influensasymptomene.

Hva skal man spise?

I utgangspunktet har de fleste ikke lyst å spise når de har influensa, og dette har faktisk en hensikt. Forskning viser at mens feberen varer, fungerer immunsystemet best hvis vi spiser lite, men sunt. Under rekonvalesentperioden (som kan vare fra et par dager til to uker) kan sunn mat hjelpe kroppen å kvitte seg med giftstoffer og dermed bli frisk raskere. Mens man ikke skal tvinge seg til å spise, kan noen matvarer være gunstige, som for eksempel:

(foto: Pixabay)
 • Frisk grønnsak- og fruktjuice (usøtet)
 • Buljong, særlig kyllingbuljong
 • Ovnsstekt fisk (mildt krydret)
 • Ovnsstekt, stekt eller kokt kylling
 • Supper, spesielt kylling- og grønnsaksuppe
 • Sitrusfrukter

Ettersom matinntaket er begrenset under sykdom, er vitaminer nødvendige for at vi skal få i oss essensielle næringsstoffer og mineraler vi trenger for å holde oss friske – eller bli friske. Vitamin B-kompleks, C, D, selen og sink er særlig anbefalt for influensapasienter for å lette symptomene og forkorte sykdomsforløpet. Vitaminer er ikke akkurat matvarer, men de er allikevel svært viktige for å bekjempe influensa.

Væsker – suppe, juice og vann – er særlig viktige når man har coronavirus infeksjon fordi de vil bidra til å opprettholde væskebalansen. Uttørring gjør kroppen mer sårbar for tilleggsplager.

Å øke væskeinntaket vil dessuten lette symptomene i tillegg til å skylle ut større mengder giftstoffer fra kroppen. Særlig varm væske regnes som gunstig fordi den øker temperaturen i halsen og dermed bidrar til å hemme veksten av viruset. Videre krever det mindre energi å fordøye væsker, noe som frigjør mer styrke til å bekjempe sykdommen.

Mat man bør unngå

En feil mange pasienter gjør når de har influensa, er å unne seg alt de har lyst på så snart de føler for å spise igjen, ettersom det får dem til å føle seg bedre og slippe dårlig samvittighet samtidig. I virkeligheten er det mange matvarer som kan forsinke helbredelsesprosessen fordi de forsterker symptomene og ikke gir tilstrekkelig næring for bedre helse.

Influensapasienter bør unngå disse matvarene:

 • Alle matvarer med tomme kalorier, som søtsaker og brus
 • For mye sukker.
 • Alkohol og kaffe, da disse fører til uttørring.
 • Stekt eller sterkt krydret mat, da disse kan påvirke magen.
 • Ost, melk, smør og andre meieriprodukter, da disse vil føre til økt slimdannelse.
 • For mye salt, da dette også vil medføre uttørring.

LES OGSÅ: Dette bør du styre unna nå

Coronavirus infeksjon og fysisk aktivitet

Det første mange gir opp når de blir syke, er fysisk aktivitet, men mild anstrengelse kan være gunstig når man skal komme seg etter en influensa. Selvsagt skal pasienter som er svært svake eller hardt angrepet spare mest mulig på kreftene, men forsiktig fysisk aktivitet kan stimulere blodomløpet og immunforsvaret. Dette vil bidra til å skylle ut enda flere giftstoffer fra kroppen og dessuten hjelpe pasienten å gjenvinne styrke og utholdenhet raskere.

Eksempler på fysisk aktivitet influensapasienter kan forsøke seg på, er:

 • Korte turer – ikke lange, anstrengende turer eller jogging. Foregår turen utendørs må man passe på å kle seg godt.
 • Yoga kan hjelpe kroppen i form igjen.

Den psykologiske virkningen av lett mosjon kan også være gunstig ettersom pasienten ser bedring og dessuten kan få luftet og rengjort sengen mens treningen pågår. Imidlertid bør aktiviteten være kortvarig og ikke for anstrengende.

De som ønsker å lese fullstendige innlegg om dette kan klikke på

https://fedon.no/tema/unnga-a-bli-syk-av-coronavirus-styrk-ditt-immunforsvar/ og https://fedon.no/tema/aftenposten-corona/

Se referanser her

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.