Avisen Forbes omtalte nylig et gjennombrudd innen cannabisforskningen.  En fersk studie viser nemlig at cannabinoidbasert medisin, gir 90 prosent forbedring vedrørende behandling av kroniske og kompliserte sår.

Tekst: Sanja R. Juric, TV Hälsa Sverige, «Cannabis läker dödliga svårläkta sår» | Tilrettelagt og oversatt av Berit Kvifte

Med alderdommen kommer også nedsatt evne til å lege sår.  Aldersrelaterte sykdommer og kirurgiske inngrep sammen med svakt immunforsvar og infeksjoner, kan føre til kroniske sår som er uhyre vanskelig å få bukt med.  For helsevesenet innebærer dette store kostnader og for pasientene store smerter og nedsatt livskvalitet.  Kostnaden for å behandle kompliserte leggsår beregnes til omlag 1 prosent av helsevesenets totale kostnad i Sverige. Det vil si nærmere 2 milliarder hvert år.

Ifølge SBUs konklusjoner er de vitenskapelige bevisene for behandling av kompliserte sår, meget begrenset.  Det trengs mer forskning fordi eldre pasienter som oftest har flere sykdommer og tar ulike medisiner som kan påvirke sårhelingen.

Den nye behandlingen med cannabinoidbaserte preparater har vist meget gode resultater – også på sår som tidligere har vist seg umulig å behandle.

SE OGSÅ: CBD-oljen og hampens mange fantastiske bruksområder

Revolusjonerende oppdagelser – Topical Cannabis-Based Medicines (TCBM)

De antiseptiske egenskapene i cannabinoider har fått forskere verden over til å lete etter nye bruksområder.  Dr Vincent Maida som er hovedansvarlig for den nye studien, er spesialist i palliativ medisin ved universitet i Toronto. Her driver han også en sårklinikk.  Pasienter som sendes til denne klinikken, har de mest kompliserte sår i den sørlige delen av Ontaria, ifølge legen.

– Alle tilfeller som er gitt opp av andre kommer hit.  Jeg får de verste av de verste», sier Dr. Maida.

Etter at Canada endret definisjonen av medisinsk cannabis, slik at også tørkede blad av planten inngikk, har Dr. Maida greid å utvikle og patentere det han kaller for verdens første ”Topical Cannabis-Based Medicines (TCBM)”. I den publiserte studien, ble det rekruttert 30 pasienter som skulle teste Dr. Maidas egenutviklede TCNM. Til tross for at noen av pasientene hadde hatt åpne sår i mer enn ti år, lukket sårene seg helt hos 27 av 30 deltakerne!

«Jeg er faktisk den første i verden som begynner å bruke cannabisprodukter på sår for å hjelpe med smertebehandling, og viser nå at produktene kan helbrede de mest kompliserte sår hos veldig gamle og syke pasienter. Jeg helbreder bokstavelig talt sår som pasientene ellers ville dø av eller dø med.  Når jeg viser bilder før og etter, har folk problemer med å tro at resultatene er ekte – men det er de! ekte! ”– Dr. Vincent Maida

Dr Maida imøteser flere randomiserte kontrollerte studier. Oppdagelsen har så langt vist meget lovede resultater og dessuten potensiale til i nær framtid å kunne forbedre livet for millioner av mennesker over hele verden.

SE OGSÅ: CBD-olje – Legemiddel eller urtemedisin?

Kilder

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.