«Jeg håper denne artikkelen kan være til hjelp for deg som vil søke om å få foreskrevet medisinsk cannabis. Ingenting er umulig – det finnes alltid en utvei!» Les svenske Helena Bågenhammars vanskelige livsreise fra store smerter til bedring med hjelp av medisinsk cannabis.

Tekst: Helena Bågenhammar, «Min livsresa från svåra smärtor till bättring med medicinsk cannabis» | Oversatt av redaksjonen i TV-helse | Bilde (cannabis): Cytis. Lisens: Pixabay.com og privat bilde

Ubeskrivelige smerter etter ulykke

I 2001 – 2001 jobbet jeg med jordbruk og hesteavl. En dag ble da jeg rammet av en alvorlig ulykke. Hesten steilet og jeg fikk 500 kilo med hest over meg. Den skarpe bakbuen på dressursadelen skar venstrebeinet mitt rett av og dette lå ved siden av meg til ambulansen kom og brakte meg til Kristianstad lasarett der jeg ble «spjelket sammen».  Siden den gang har jeg hatt konstante smerter som har blitt verre med årene.

Jeg lever med flere typer smerter – blant annet nocicepty smerter og nervesmerter. Nocicepty smerte innebærer – når den er som verst – at berøring blir veldig smertefullt. Varme og kulde er jeg også utrolig sensitiv for. Spesielt gjør vinterdager med frost så vondt at jeg overhodet ikke fungerer. Fuktig vær og rimfrost er det verste for oss smertepasienter.

SE OGSÅ: Medisinsk cannabis stimulerer kroppen til å helbrede seg selv

Hjemmetjeneste

Hjemmetjenesten måtte hjelpe meg å dusje, bade og kle på meg. Dusjstrålene føltes som å få en ladning med haglskudd på kroppen og jeg måtte skrike av smerte. Jeg kunne heller ikke holde i en penn for å skrive på grunn av muskelsvakhet.

Aller verst gjorde det – og gjør fortsatt – når jeg legger meg i sengen, så jeg haltet rundt i huset og ville ikke legge meg fordi jeg visste at det ville medføre store smerter. Hodet var ikke mulig å holde oppreist. Det falt ned mot brystet og jeg måtte bruke nakkekrage.

Nevropatisk smerte gjør at det føles som om noen stikker kniven i meg og vrir om. Det stikker, svir, brenner og hugger til. Motorikken fungerer heller ikke så bra når jeg har det vondt. Jeg mister ting og velter ting rundt meg. Jeg vet at personer med whiplash-skader har det omtrent likedan.

Hvert eneste steg jeg har tatt de siste 20 årene gjør vondt, men jeg kjenner ingen smerte mens jeg går når jeg har tatt min cannabismedisin.

Svensk helsevesen kan ikke levere bot eller bedring

Svensk helsevesen gjorde ingenting og det var vanskelig å få adekvat smertelindring. Jeg så jo frisk ut! De legene som ikke selv har blitt rammet av ulykker om medfører smerteproblematikk, kan ikke forestille seg hvordan det er å leve med konstante smerter.

Jeg ble forfulgt, latterliggjort og trakassert av ortopeder og smerteleger i Västra Götaland der jeg bodde den gang. Legene foreskrev masse piller, og jeg hadde bortimot et ti-talls ulike Tramadol, Oxykondin, Dolkontin, Oxynorm, epilepsimedisiner, syntetiske morfinpreparater, muskelavslappende piller (Stesolid), sovemedisiner og masse Alvedon.

Alle disse kjemiske preparatene skadet leveren min og gjorde at jeg tidvis var helt «ute» i hodet og ikke kunne tenke klart.

Første erfaring med cannabis

De to siste vintrene før jeg gav opp det svenske helsevesenet og reiste til India, lå jeg helt apatisk i sengen og måtte ha hjelp med absolutt alt mulig i hjemmet mitt. Jeg var helt isolert i min smerte. Humøret var dårlig hele tiden og jeg orket ikke prate med noen.

Jeg fikk ingen smerteutredning til tross for at jeg oppsøkte tre smerteklinikker i Sverige. Alle sa at det ikke var noe de kunne gjøre. Selv ikke en røntgenundersøkelse ville de koste på meg i Sverige og jeg fikk aldri noen behandling til tross for at de skrev det motsatte i journalene mine.

Til slutt fikk jeg utskrevet det syntetiske cannabispreparatet, Sativex, som faktisk hjalp. Etter et «spraytrykk» med cannabis ble smertene dempet. Det kjentes som om smertene forlot kroppen min og forsvant opp i en røyksky og videre ut i det store intet. Effekten kom umiddelbart.

Sativex koster 4500 kroner per måned og gis ikke på blå resept. Det ble dyrt når man ikke kan jobbe, så den kostnaden kunne jeg ikke bære i lengden. Det er merkelig at en plante som vokser som ugress i hvilket som helst jordsmonn, skal være så dyr!

Fikk helse og livsglede tilbake i India

Jeg kunne ikke tenke meg en vinter til liggende helt apatisk i sengen og kom meg ut til Landvetter, flyplassen i Gøteborg og satte meg på et fly til India. Jeg var i så dårlig forfatning at jeg kollapset på flyet da det var tre timer igjen til jeg var framme i India. Jeg var underernært og forgiftet av alle de såkalte legemidlene.

Flyvertinnen etterlyste en lege som faktisk befant seg om bord på flyet og sammen flyttet de meg på 1. klasse og gav meg morfin. Her fikk jeg ligge til vi landet.

Flyet var fullt av glade og smilende indere og jeg kommer aldri til å glemme den varmen og kjærligheten de viste meg da de gikk forbi meg der jeg lå. «Welcome to India», sa alle. En flyvertinne sa til meg at jeg ikke var den eneste som kom til India i en slik «tilstand». Folk flykter fra svensk helsevesen!

Da jeg kom til India betalte jeg selv for en CT scanning. På denne ble det oppdaget tre skivebrokk jevnt fordelt langs hele ryggraden.

Jeg var i India fra august 2015 til februar 2016. Jeg fikk hentet meg inn raskt og kastet krykken min etter to uker. Jeg kunne gå på egenhånd, noe jeg ikke hadde kunnet på flere år. Jeg bare gikk og gikk, det kjentes som om jeg svevde. Mine egne bein bar meg.

LES OGSÅ: Cannabis kan lindre demens, alzheimers, kreft, MS og tourettes

Legende urter, krydder og raw food”

Jeg lærte meg mye om krydder og ayurveda og det er takket være den kunnskapen at jeg i dag er såpass bra og orker å jobbe.

Ettersom jeg er lærer i biologi og utdannet innen helse og dyrehelse, var det ikke vanskelig for meg å lære hvilken effekt ayurveda-krydder, urter og andre naturlegemidler har på menneskekroppen.

Allerede før jeg fro til India forstod jeg at Ayurvediske urter og krydder hjelper mot ulike sykdommer og at legemiddelindustrien bruker ekstrakter fra planteriket for å framstille sine kjemiske piller. Likevel var jeg ikke klar over hvor gode og potente krydder egentlig er før ting begynte å skje i kroppen min.

Helseklinikk i Danmark

For et år siden fikk jeg et tips av en bekjent om å kontakte dansk helsevesen for å forhøre meg om medisinsk cannabis. Jeg bestilte time hos dr Sven-Frederick Österhus i Bandholm sør i Danmark. Jeg ble ansett til å fylle kravene til å få medisinsk cannabis foreskrevet og apoteket i Glostrup produserte den medisinske cannabisoljen mens jeg ventet. Magistral medisin er medisin som er laget på apotek for en bestemt pasient og skal utdeles direkte til sluttbruker. Du kan få det som te, olje eller hele blomster som inhaleres med en “vaporizer”.

Du må ha pass og europeisk helseforsikring. Dette får du hos HELFO/NAV. Neste gang jeg skal til klinikken i Danmark, vil jeg bestille medisinen slik at den er klar til å hentes når jeg kommer.

Legebesøket koster 700 danske kroner og medisinen 2750 danske kroner. Du kan søke NAV om dekning for behandling og medisin i utlandet.

Mest sannsynlig rekker du ikke å gjøre unna legebesøk og venting på medisin i Danmark på en dag, og da finnes det et wellness-hotell i byen der du kan overnatte. Hotellet samarbeider med dr Österhus. Hotellet er herlig oase,  romantisk innredet med flotte rom og har et helt fantastisk personale. Til å være et luksushotell, er det ikke så dyrt å overnatte der. 1000 kroner med frokost. Det serveres også blant annet ingefær – og gulrot-shots til frokost som jeg liker svært godt.

Dr Sven-Frederick Österhus tilbyr kostveiledning i tillegg til smertebehandling, noe som er ganske uvanlig. Han jobber med gjennomgang og nedtrapping av kjemiske preparater og overgang til naturlige medisiner, akupunktur på trigger-punkter, hjemmebesøk og mye mer.

Cannabis gir helseeffekter på flere måter

Cannabis har det man kaller en multifaktoreffekt – det vil si at det hjelper mot flere ulike plager samtidig. Man får bedre søvn, smerter forsvinner og humøret blir bedre. Det skyldes innholdet THC. Ettersom man føler seg bedre, orker man å være mer sosial, gå på jobb og bli mer fysisk aktiv.

Pasientene får med seg et «pillepass» som må vises i Tollen. Det er en attest som gjennom Schengen-avtalen gir rett til å ta med medisinsk cannabis over landegrensen. Indikasjonen for å få medisinsk cannabis er nervesmerter og nervesmerter assosiert med eller forårsaket av kreftbehandlinger.

Importerer ayurveda-krydder

Jeg driver i dag et foretak der jeg importerer ayurveda-krydder fra den sørlige delen av India der jeg bodde. Jeg driver også en nettbutikk som markedsfører 100 prosent ubehandlede organiske, økosertifiserte krydder og andre naturlegemidler. Jeg har realisert min visjon.

I dag lever jeg for det meste på det som kalles raw food – det vil si ubehandlet, næringsrik og fargeglad mat. Jeg er veganer, men ikke 100 prosent. Jeg prøver å kjøpe og spise det som inneholder minst mulig giftstoffer. Jeg spiser mine krydder og tar min cannabisolje daglig og har blitt så bra at jeg orker å jobbe og drive foretaket mitt. Men, tross krydderiene og endrede matvaner, hjelper dette meg ikke hele veien ut av smerteproblematikken.

Det herligste med arbeidet med krydder og naturlige legemidler er alle de fantastiske og herlige menneskene jeg kommer i kontakt med. Vi har samme interesse, nemlig å ta vare på helsen og ta ansvar for våre liv.

Relatert

I januar 2018 gikk den danske staten ut med en testperiode på 4 år der man foreskriver cannabis for pasienter – for eksempel Stenocare. 1ml inneholder: 16 – 17, 5 mg ekstrakt av Cannabis Sativa L.ssp. Indica ”Sensi Star”, cannabisblomster og16 – 17, 5 mg ekstrakt av Cannabis sativa L. ssp. Sativa ”Cannatonic” cannabisblomster hvilket er ca 12, 5 mg Dronabinol (THC) og ca 12, 5 mg Cannabidiol (CBD). Stenocare medisinsk cannabis inneholder 100% naturlige cannabisplanter.

Nordens første Cannabismesse i København gikk av stabelen i september 2018. Mer info ; www.north-grow.com

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.