Den norske befolkningens forbruk av sukker er redusert fra 17 til 13 prosent av kostens energiinnhold fra 1999 ti 2016, skrev Dagsavisen i februar 2016. Mer bevissthet rundt inntaket av brus er hovedårsaken til dette, sier Knut Inge Klepp fra Folkehelseinstituttet.

Denne positive trenden kan påvirke mange helseaspekter, inkludert barnløshet. En rekke studier har vist sammenheng mellom inntak av sukkerholdig brus og dårlig sædkvalitet. Også kvinners brusinntak er i noen studier vist å ha sammenheng med lavere fruktbarhet. På denne bakgrunn undersøkte forskere fra USA brusdrikking hos vel 3 800 kvinner som planla å bli gravide og vel 1 000 av deres mannlige partnere. De fulgte deltakerne inntil de ble gravide eller opp til 12 menstruasjonssykluser. Kvinnene var i alderen 21–45 år, hadde forsøkt å bli gravide i opp til seks måneder og brukte ikke prevensjon.

Før studien startet, ble deltakernes inntak av sukkerholdig brus og lettbrus, fruktjuicer, energi- og sportsdrikker i de fire foregående ukene kartlagt. Resultatene viste at både for kvinner og menn var et økende inntak av sukkerholdig brus forbundet med økte problemer med å bli gravide. Det var ingen sammenheng for inntak av lettbrus.

for kvinner og menn var et økende inntak av sukkerholdig brus forbundet med økte problemer med å bli gravide (FOTO: AdobeStock))

Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.