Ifølge Havforskningsinstituttet er det hittil i år registrert store mengder maneter på Sørvestlandet og Vestlandet, noe som tyder på at 2019 blir et manetår. Det har kanskje du eller noen bekjente allerede hatt en erfaring med?

Som regel er det å bli brent av en brennmanet som oftest forbigående og ufarlig. Huden blir rød og det svir noe helt hinsides.  Det skyldes giften som frigjøres fra celler i brenntrådene når de kommer i kontakt med hud og gir deg den illsinte kløende og brennende smerten. I tillegg kan du få røde, hovne merker som kan utvikle seg til sår.

Den vanlige brennmaneten (Cyanea capillata) er vanligvis ikke farlig for oss mennesker med mindre du er overfølsom eller allergisk. Trådene til brennmaneten kan bli opptil fem meter lange. Oppdager du en brennmanet, gjør du lurt i å forholde deg rolig.  Begynner du å kave, kan du virvle opp strøm som får trådene på vei i din retning.

De farlige manetene

Maneter i tropiske områder, bør du helst ikke komme i nærheten av.  I verste fall kan et møte, resultere i døden.  Hvis du googler «box jellyfish» vil du raskt forstå hvorfor du ikke skal jumpe til havs der disse kan ligge på lur.

De såkalte «Portugisisk krigsskip» og kubemaneter som sjøveps og irukandjimanet skal du virkelig se opp for. Følg med på varslinger som blir gitt av lokale myndigheter i forbindelse med bading og tross dem ikke!

Hva skal du gjøre?

De vanligste symptomer er umiddelbar brennende smerte fulgt av kløe. Stedet blir rødt og mulig noe hovent. Senere kan det dannes blærer. Enkelte blir kvalme, får muskelsmerter og pustevansker og følelse av at brystet snører seg sammen.  Sistnevnte symptomer er ikke så vanlige, men er du allergisk, vil du kunne få sterkere og flere symptomer.   Er du blitt brent på større deler av kroppen og huden «vabler» seg, skal lege kontaktes. Også ved mistanke om allergi, at du får feber eller symptomene vedvarer. 

Ellers:

  • Skyll den brente delen av kroppen med MYE SALTVANN ! ( Unngå ferskvann).
  • Fjern tråder fra brennmaneten som sitter igjen i huden, men ikke gni eller skrubb!
  • Den brente kroppsdelen holdes i ro og høyt.
  • Bruk for alle del IKKE eddik slik enkelte røster hevder er bra.
  • Det finnes solkremer som kan beskytt. Spesielt vannfast solkrem eller spesialsolkrem mot brennmanet kan gi noe beskyttelse.
  • Hvis man har vært uheldig og blitt brent i øyet bør man kontakte lege og skylle med lunkent, rennende vann i myk stråle ihvertfall i 20 minutter.

Når alle brenntrådene er fjernet, kan lokalbedøvende salve eller liniment med lidokain på mindre hudområder lindre.

brennmanet
(foto: Adobestock)

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.