Blogginnlegg: Sukkersøte Barn

Det er forunderlig hvordan kroppen reagerer på impulser, inntrykk og påvirkning som den utsettes for. Etter innlegget jeg skrev for noen uker siden, fikk jeg lyst til å dele mine egne opplevelser rundt det å kjenne sukkerets påvirkning i kroppen. På godt og vondt.

Sukkersøtt barn i dagens hverdag
På min mors side av familien er det mange med diabetesproblematikk.

I oppveksten skjønte jeg ikke egentlig hva dette innebar, men det ble ofte sagt i familieselskaper at økt insulininntak måtte til for å «overleve kaffeslabberasene», etterfulgt av en nokså avslappet latter. Det var ikke store bekymringer rundt hjerte-karproblemer, forhøyet kolesterol, eller andre utfordringer som den familiære diabetesen bød på, idet kakestykkene gikk ned på høykant.

 

I starten av tyveårene kom jeg over litteratur skrevet av leger og andre fagfolk som fremmet steinalderkostholdet og det var da jeg begynte å forstå hva diabetes egentlig var.

 

Fra den gang har jeg gjennom nesten 10 år gått fra å være sukkeravhengig, til å være kjempestreng og avholdende fra sukker, videre til i dag hvor jeg kjenner kroppen min godt nok til at jeg vet hvor lite jeg tåler, før det hverken er smakfullt eller behagelig.

 

Jeg var ikke sukkeravhengig fordi jeg måtte opprettholde et stabilt blodsukker og energinivå, men for å nyte søtsmaken og rusen som sukker gir i kroppen min. Avrusningen i etterkant av hver sukker-kosestund var sjeldent like deilig, heller et abstinenshelvete, men det er en annen historie.

 

Jeg føler meg heldig som har funnet et balansepunkt hvor jeg kan slappe av rundt sukkerholdig mat. At jeg slipper å bli stresset om de rundt meg spiser sukker og forventer at jeg skal gjøre det samme. At jeg kan takke pent nei om jeg ønsker det. At jeg kan velge slik mat når jeg kjenner at det ikke er til skade, men til nytelse og kan velge det vekk når jeg kjenner at det ikke vil gjøre meg bra.

 

– LES OGSÅ: En hverdag som sukkersøte barn

 

Det er svært mange som kjemper en beinhard kamp med sukkeravhengighet hver eneste dag og som famler rundt i blinde uten retning eller mål på grunn av dens påvirkning i kroppen.

 

Som om det var meg…

 

Jeg kjenner meg igjen flere ganger i dokumentaren med Thomas Skoglund. Det å bli kastet mellom ekstase og kaos var et dagligdags scenario i min oppvekst. I det ene øyeblikket føyk jeg rundt som en rakett og glødet av energi, mens i det neste sprutet tårene og jeg raste av sinne.

 

Da jeg var 19 år la jeg om kostholdet og jeg husker godt opplevelsen av å ikke ha sukkerrus i kroppen lengre. Klart hode. Ingen tåke å famle i, ingen dramatiske humørsvingninger og det beste av alt var å kjenne en konstant flyt av energi jeg kunne bruke til noe annet enn å kjempe mot søtsuget eller å tenke på neste måltid.

 

Ved å velge mat som metter, som øker hverdagsgleden og gir mer livslyst er det ikke vanskelig å holde fast ved dette valget. Å spise ren, naturlig og helst fersk mat. Friske grønnsaker og bær. Kjøtt fra dyr som har hatt det godt, varierte nøtter og frø. Da blir magen min mett, hode klart, hjerte fylles med kreativitet og humøret er på topp!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.