En enkel blodprøve kan gi svar på hvilken metode som er best for de som ønsker å gå ned i vekt. Rådene er individuelt justert avhengig av hvor mye sukker og insulin du har i blodet.

– Mange hevder at alle burde spise samme type diett for å gå ned i vekt. Men vi har funnet ut at man kan si hvem som skal kutte ned på fettet og hvem som bør unngå karbohydrater, sier forsker Mads Fiil Hjorth ved Københavns Universitet.

 

Risiko for å utvikle diabetes

De som har en normal regulering av sukker, anbefales å kutte mer fett og ikke være så redd for karbohydrater. De som har høyt nivå av blodsukker, og kan risikere å utvikle type 2-diabetes, bør være forsiktige med karbohydrater og ikke være redd for fett. Sistnevnte gruppe bør også vurdere å få i seg mye fiber. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med flere universiteter over hele verden og resultatene er publisert i «American Journal of Clinical Nutrition».

 

– SE OGSÅ«Prøvesvarene ser fine ut»

 

Blodsukkernivået avgjørende

Seks store forsøk, hvor deltakerne i undersøkelsen spiste forskjellige sunne diett-typer, ble studert og evaluert. Det ble funnet at blodsukkernivået var avgjørende for hvilken diett-type som førte til det største vekttapet.

 

– For mange mennesker kan riktig tiltak basert på disse blodprøvene føre til et vekttap som er seks-syv ganger større enn hvis de spiser feil diett, sier Anders Astrup, instituttleder ved Institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet.

 

– Nå er det blodprøven vi har studert, og vi vil sannsynligvis få enda mer detaljert informasjon ved å analysere avføring og genetikk. Jeg tror dette er det første seriøse skrittet mot å gjøre kostholdsrådene mer personlig, sier Mads Fiil Hjorth.

 

Følgende universiteter har deltatt i undersøkelsen: University of Colorado, Tufts University of Massachusetts og Centro de Investigación Biomedica og Red de Fisiopatologia de la Obesidad y Nutricion i Madrid. Resultatene er publisert i American Journal «American Journal of Clinical Nutrition».

Seks store forsøk, hvor deltakerne i undersøkelsen spiste forskjellige sunne diett-typer, ble studert og evaluert.

 

Først publisert på TV-Helse.no 31.08.2017

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Er dette berre forsking, eller er det eit kommersielt tilbod?

    Kva blodprøver skal ein bestille og kan ein gjere det hjå fastlegen?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.