Beskytter et høyt D-vitamin nivå mot kronisk betennelse?

En fersk studie utgitt av Journal of Cellular Biochemistry, fant at høydose D-vitamin-tilskudd reduserte markører for systemisk betennelse blant ungdom (jenter 12-18 år).

Ungdom markerer et kritisk utviklingsstadium. Derfor er riktig ernæring og mosjon spesielt viktig i løpet av denne tiden. En mengde forskning understreker viktigheten av å teste sitt D-vitamin nivå og behandle mangler for å beskytte ungdommenes helse. Antallet barn diagnostisert med vitamin D-mangel har økt med 15 ganger de siste 10 årene viser undersøkelsen. Vitamin D mangel hos barn er forbundet med utviklingsforsinkelser, et svakere immunforsvar, dårligere nevrologisk funksjon og betennelse. Når betennelse blir kronisk, blir personer mer utsatt for høyt blodtrykk, hjertesykdom og hjerneslag i voksen alder.

 

For å beskytte fremtidige generasjoner fra de økende kroniske helsemessige utfordringene vi finner i befolkningen, må forebyggende tiltak gjennomføres tidlig i livet. Dessverre gjenstår mye debatt om tilnærming til behandling av vitamin D-mangel i barndommen. I tillegg er det vanskelig å kvantifisere de kliniske forbedringene vitamin D produserer når en sykdomstilstand ikke er tilstede.

 

– LES OGSÅ: Gravide med D-vitaminmangel risikerer å få barn med ADHD og lærevansker

 

I en nylig studie hadde forskerne til hensikt å avgjøre om høydose D-vitamin-tilskudd påvirket indikatorene for betennelse i kroppen, målt ved C-reaktivt protein (CRP) og neutrofil-lymfocyttratio (NLR) blant jenter i alderen 12-18 år. Neutrofiler og lymfocytter er typer hvite blodlegemer som er fundamentalt viktige i immunforsvaret. Forhøyede nivåer indikerer tilstedeværelse av betennelse eller infeksjon.

 

Serum-CRP falt betydelig og NLR gikk ned hver uke når gruppen fikk 50.000 IE vitamin D3 ukentlig.

 

Forskerne konkluderte med:

 

«Så vidt vi vet, er dette den første studien i en stor befolkning med jenter i denne aldersgruppen som viser at høydose-tilskudd av vitamin D viser reduksjon i CRP-verdi og bedre nøytrofil/lymfocyttforhold (NLR). «

 

Som alltid er det viktig å merke seg studiens styrker og begrensninger. Forskerne hadde en stor utvalgsstørrelse, det ble gitt tilstrekkelige tilleggsdoser og det var flere forstyrrende faktorer. Mangelen på en kontrollgruppe gjør det imidlertid ikke mulig å stadfeste at vitamin D reduserer systemisk betennelse blant jenter i denne aldersgruppen. Derfor ønsker forskerne randomiserte kontrollerte forsøk for å bekrefte sine funn og få ytterligere forståelse av den rolle vitamin D spiller i betennelse.

 

Kilder:

Citation Sturges, M. & Cannell, JJ. Studier antyder høy dose vitamin D-tilskudd forbedrer markører av systemisk betennelse. Vitamin D-rådet Blogg og nyhetsbrev, 5/2017. Kilde Tabatabaeizadeh SA, et al. Høydosering av vitamin D påvirker tiltak av systemisk betennelse: reduksjoner i høy følsomhet C-reaktiv proteinnivå og fordeling av nukrofil til lymfocyttforhold (NLR). J Cell Biochem, 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.