Det sier Dr. med Erik Hexeberg, spesialist i indremedisin. Da er det kanskje ikke så rart at man ikke hørte om matintoleranser og allergier fra våre besteforeldre. Er dette på grunn av maten man spiste? Var man mindre utsatt for miljøgifter? Eller visste man rett og slett ikke om disse sykdommene den gang?

Erik Hexeberg har i mange år vært opptatt av å forebygge livsstilsykdommer. Han mener at mange av våre livsstilsykdommer er forbundet med høyt inntak av sukker og stivelse og har selv i mange år fulgt et lavkarbokosthold. I tillegg til dette kommer også andre utfordringer som matintoleranser og allergier. (saken fortsetter under videoen)

– For det første kan man se at maten vi spiste for 100 år siden var uprosessert, den var ikke industrielt bearbeidet, sier Hexeberg. – I dag er matbutikkene stort sett fyllt opp av bearbeidet mat. Og den bearbeidede maten inneholder ulike tilsetningsstoffer. Opptil flere av disse har den egenskapen at de påvirker tarmslimhinnen. – Dette øker sjansene for å få en skadet tarmslimhinne og lekk tarm som følge av tilsetningsstoffene, legger han til.

Det er mange studier som viser at ett tilsetningsstoff brukt i mat alene ikke er farlig men Hexeberg mener man heller må se på cocktail-effekten av det kombinerte inntaket av stoffer i bearbeidet mat. Også forskjellige miljøgifter kan gjøre tarmslimhinnen sårbar, påpeker Hexeberg.

SE OGSÅ: Konserveringsmidler i mat kan drepe de gode tarmbakteriene våre

Gluten og melkeprotein

– Eksponeringen for gluten og melkeprotein er mangedoblet på hundre år. Bare på de siste 20-30 årene har den blitt betydelig økt, sier Hexeberg. – Vi blir anbefalt å spise grove brød, de grove brødene som er luftige. De innholder jo mye mer gluten, fra tilsatt gluten, enn det som er opprinnelig i melet, sier han. – Når det kommer til meieriproduktene blir man anbefalt magre meieriprodukter og her er det ikke stort annet enn melkeproteinet igjen.

– De som spiser på denne måten har en mye større sårbarhet for å få irritabel tarm og lekk tarm. Sett med mine øyne, ser vi også følgene av dette i aksen til autoimmune sykdommer og betennelser, avslutter Hexeberg.

 

Relaterte artikler på TV-Helse

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.