For småbarnsforeldre i en hektisk hverdag, er det lett å plukke med seg matvarer man tenker er sunne og gode for smårollingen, men slik er det ikke alltid.  Kiddylicious er en produktserie med alt fra smoothiebiter og fruktsnører til potetstaver myntet på små barn, men det er faktisk like usunt om en skål med smågodt og potetgull!

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejbo Sundfør

Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Mejbo Sundfør,  mener at den største utfordringen i butikkhyllene som er merket for barn, er at flere av produktene fremstilles som om de er sunne til tross for at dette langt fra stemmer. Dermed tror mor og far at de gjør et bedre valg når de kjøper disse produktene enn å gi barnet sitt en banan i forbifarten.  Noen av produktene inneholder like mye sukker som en skål lørdagsgodt.

– Da har produsenten bommet stygt  –  om det er en veloverveid handling eller ei, sier Tine Mejlbo Sundfør til TV-Helse på bakgrunn av innslaget i TV2`s «Matkontrollen» som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på mange småbarnsforeldre.

Skadelig

I motsetning til voksne, skal ikke barn vedlikeholde en ferdigutviklet hjerne og utviklet kropp. De skal vokse og utvikle kroppen sin – og det med hjelp av næringsrik mat.   Får ikke barn tilstrekkelig mengde næringsstoffer som kroppen trenger, eksempelvis jod og jern, kan det går utover kognitiv utvikling og gi varige og negative endringer.

– Sukkermengden i de omtalte produktene fortrenger plassen til viktige næringsstoffer og barnet får et dårligere utgangspunkt. Et annet poeng eller moment, er at småbarn blir tilvennet søtt, de kan få en «hang» til søte produkter når de vokser til. Hvis disse «sukkerbombene» blir gitt i tillegg til vanlig mat, kan det gi overvekt, forklarer Sundfør.

– Potetstavene i snack-serien hadde et altfor høyt saltinnhold før produktet ble trukket fra markedet og saltmengden redusert, men da var uansett skaden allerede skjedd. En pose med den salte snacksen inneholdt like mye salt som potetgull og da har man overskredet grenser for sunn fornuft. Barn skal minimalt med salt fordi for høyt saltinntak hos små barn i verste fall kan overbelaste og skade nyren. Det er noe alle burde vite – især matvareprodusenter, sier Sundfør.

Potetstavene ser ved første øyekast supersunne ut, men inni posen befinner det seg 1,5 gram salt per 100 gram. En sammenligning mellom Sørlandschips med havsalt og Kiddylicious, viser at potetstavene er en suveren vinner hva gjelder saltmengde.

Kontroll

Mattilsynet har kjøreregler i forhold til varedeklarasjon, men siden Norge er et EØS-land, gir det større frislepp for produsentene.  Mantraet er at forbrukerne skal ha valgfrihet, men man kommer ikke alltid ut med de beste varene når valget tas på vei hjem fra jobben og magen romler.  Da er det fort gjort å gjøre dårlige valg både for seg selv og ungene.Tine Sundfør er neppe alene om å etterlyse strengere reguleringer for matvarer.

– Det blir ekstra bekymringsfullt når produkter kommer i en innpakning som oser av sunnhet og at det er rettet mot små barn. Jeg hilser velkommen et bedre regelverk knyttet til produkter som er tiltenkt de minste barna og hvordan de markedsføres, sier ernæringsfysiologen til TV-helse.

Fjernet 0,6 gram salt

Camilla Tøsdal, daglig leder for Friele foods som distribuerer Kiddylicious-produktene, sier til TV2 at  potetstavene med det høyeste saltinnholdet ble faset ut for en stund siden.  Potetstaver som er i salg nå inneholder 0,9 g salt per 100 g vare.  Altså 0,6 gram mindre, men er det godt nok?

– Så lenge produktet ikke erstatter mat, kan det ikke skade en gang iblant, men produsentene kan gjøre det bedre. Hvorfor ikke knytte til seg fagkompetanse på ernæring og ikke kun fokusere på fiffig emballasje og romslige markedsføringsbudsjetter? Jeg vil gjerne tro at mye av det som finnes i hyllene, er produsert i god tro. Når media så avdekker produkter som er direkte usunne, men framstår som sunne, må noe gjøres. Som foreldre har vi et ansvar, men det får jo være måte på hvor mye kunnskap man skal oppvise.

Oppmuntre motoriske sanser

Kiddylicious er laget for å oppmuntre små barn til å utvikle sine motoriske sanser som for eksempel det å spise selv, opplyser Tøsdal til TV2, men anbefaler dog at Kiddylicious aldri benyttes som en erstatning for vanlige måltider.

TV-helse merker seg at på posen med smoothiebitene med jordbær og banan, står det at innholdet utgjør «en av fem om dagen» og dessuten inneholder like mye sukker som seigmenn.  Hvor mye de motoriske (og kognitive sanser) blir oppmuntret og stimulert av mye karbohydrat og mye sukkerarter som «bader» i en oppkonsentrert fruktpuré, er ikke godt å vite.

– Mange småbarnsforeldre bruker tid på å sette seg inn i varedeklarasjoner for å gjøre riktig valg for barna sine i en uoversiktlig jungel av produkter, sier Sundfør og legger trykk på at foreldre ikke skal plage seg selv med dårlig samvittighet om de velger kjappe løsninger innimellom.

– Det er mye som skal klaffe i en hektisk hverdag, men uten å virke formanende, har jeg lyst til å oppmuntre foreldre til å lage middagsmaten til ungene selv. De kan ofte spise det samme som de voksne om du ikke tilsetter salt og masse krydder.  Det eneste du trenger er en gaffel å mose maten med.  Det samme med frukt og bær.  Mos den selv. Da vet du hva ungen din får i seg, sier Sundfør og tilføyer at det er mange av barnematglassene i butikkhyllene som er gode alternativer til hjemmelaget mat.  Det er bra at pressen er litt vaktbikkjer og slår alarm om produkter som kan gjøre mer skade enn nytte,  sier Tine Mejlbo Sundfør.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.