The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study er den mest omfattende folkehelseforskningen i vår generasjon utført i USA.

Om Adverse Childhood Experiences (ACE)

Adverse Childhood Experiences (ACE) er betegnelsen som brukes for å beskrive alle typer misbruk, forsømmelse og andre potensielt traumatiske opplevelser som oppstår for personer under 18 år.

Majoriteten av helsepersonell, fokuserer på relativt smale siloer av informasjon, og er ikke klar over at ACE øker risikoen for et stort antall helsemessige utfordringer mener Helsejournalist Donna Jackson Nakazawa. Hun skriver i sin bok Childhood Disrupt om hvordan barndomstraumer kan påvirke helsen negativt som voksen. Hun støtter seg på to tiår med forskning på hvordan traumatiske opplevelser i barndommen kan gi utslag i ulike helsemessige utfordringer i voksen alder.

Erfaringen med ACE betyr ikke at et barn nødvendigvis vil ha dårlige helsemessige utfall senere i livet. Barnas positive erfaringer eller beskyttende faktorer kan forhindre at barn opplever motgang og kan beskytte mot mange av de negative helseresultatene, selv om de har opplevd traumer i barndommen.

Forskningen fokuserer på ti typer negative erfaringer barn kan utsettes for: fysisk, seksuelt eller verbalt overgrep; fysisk eller emosjonell omsorgssvikt; et familiemedlem som er psykisk syk, avhengig av narkotika eller hatt fengselsopphold; vært vitne til overgrep mot moren; og det å miste en forelder (til separasjon, skilsmisse eller død). Andre former for det Nakazawa beskriver som kronisk uforutsigbar toksisk stress (overgrep mot søsken, vold i samfunnet, mobbing på skolen, familiens spenning eller hemmeligheter, tidlig medisinsk traume og andre) kan ha lignende innvirkning.

Sterke sammenhenger

Resultatene av denne forskningen på folkehelsen er ekstraordinær. 64 prosent av den voksne befolkningen har minst 1, 40 prosent minst 2 og 15 prosent 4 eller flere av disse uheldige erfaringene fra oppveksten. ACE-forskningen har funnet meget sterke sammenhenger for et vidt spekter av problemer. I runde tall har personer med 4 eller flere av ovennevnte erfaringer sammenlignet med de som ikke har opplevd dette:

• 1220% økt risiko for selvmordsforsøk
  • 1000% økt risiko for intravenøs medisinbruk
  • 460% økt risiko for depresjon
  • 430% økt risiko for alkoholmisbruk
  • 400% økt risiko for å oppleve intim partnervold
  • 170% økt risiko for flere kroppssymptomer.

Det er ikke bare mental helse og atferd som lider. Igjen, når man sammenligner grupper med 4 eller flere av disse negative opplevelsene med de uten disse erfaringene, er det en

• 140% større risiko for emfysem
  • 100% større risiko for sykehusinnleggelse for autoimmune lidelser
  • 100% større risiko for kreft
  • 80% større risiko for overvekt.

Hos de med 7 eller flere ACE-er sammenlignet med de med ingen, var risikoen for hjertesykdom 360% større selv etter korrigering for kolesterol, overvekt, diabetes og tobakk eller alkohol.

Andre forhold som ACE er en risikofaktor for inkluderer irritabel tarmsyndrom, migrene, hjerneslag, kroniske ryggsmerter, kronisk utmattelsessyndrom, diabetes, astma, magesår, livmorknuter (myomer), schizofreni, bipolar lidelse, angst, hyperaktivitetsforstyrrelse og spiseforstyrrelser.

Behandling basert på informasjon om traumer

Kontrollerte studier som viser forbedrede helseutfall når ACEer adresseres begynner å vises. Slik traumeinformert omsorg blir nå brukt på skoler og hos pasienter med medisinsk uforklarlige symptomer, avhengighet, spiseforstyrrelser og kriminell atferd. I boken sin beskriver Nakazawa en rekke teknikker for lesere å helbrede seg fra langsiktig påvirkning av ACE-er. Dette inkluderer ideer for å bli bedre foreldre, og dermed bryte generasjonssyklusen til ACE-berørte foreldre som produserer ACE-berørte barn. Når helsepersonell lærer å adressere disse, vil pasientenes resultater bli bedre og en viktig kilde til klinisk frustrasjon vil bli lettere.

I mange tilfeller vil pasientenes bekymringsmeldinger nå bli anerkjent, helt eller delvis, som en manifestasjon av ACE-er.

The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study  is a research study conducted by the U.S. health maintenance organization Kaiser Permanente and the Centers for Disease Control and Prevention.

Participants were recruited to the study between 1995 and 1997 and have been in long-term follow up for health outcomes. The study has demonstrated an association of adverse childhood experiences (ACEs) (aka childhood trauma) with health and social problems across the lifespan. https://www.cdc.gov/violenceprevention/childabuseandneglect/acestudy/about.html

Kilder: