Barn som mangler omega 3 kan få ADHD-lignende adferd

Ubalanse mellom de essensielle fettsyrene omega 3 og 6 kan føre til økt aggressivitet.

Under det årlige symposiet til Lab1 i 2017 hadde lege Håvard Bentsen et lengre innlegg om linken mellom ADHD og Omega-3 mangel. Han kom med en rekke eksempler på hvordan ubalanse mellom omega 3 og omega 6-fettsyrer påvirker hjernen, og fortalte at barn med omega 3-mangel kan utvikle ADHD-lignende symptomer som irritabilitet, manglende impulskontroll, dårligere konsentrasjon og også depresjon.

Han refererte også til en amerikansk studie som viser en klar sammenheng mellom omega 6-overskudd og aggressivitet.

 

 – SE OGSÅ: Søvnproblemer hos barn kan føre til ADHD-diagnose

 

I USA er en av de største omega 6 kildene mais, og siden dyrene fôres med mais, får vi i oss mye omega 6 gjennom kjøtt. Som et ytterligere eksempel på hvordan omega 6-overskudd påvirker hjernen, nevnte han et dyreforsøk på mus, hvor musene over tid kun ble fôret opp på mais. Resultatet var at de begynte å spise hverandre.

Bentsen snakket også om medisinering av barn med ADHD. Han mener at kosthold og kosttilskudd er viktige faktorer i behandlingen. Et eksempel på hvor effektiv en omega 3-rik kost er, nevnte han i en case han selv hadde behandlet.

Det var en sju år gammel suicidal gutt som stakk piler i hjertet og ikke ønsket å leve. Han ble i en tre-måneders periode behandlet med store doser omega 3. Etter tre måneder var gutten totalt forandret.

TVHelse fikk et lengre intervju med Bentsen etter at han hadde holdt foredraget. Se det interessante innslaget over.

 

Tekst: Randi Solstad

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.