Du tror kanskje at den tøffe vinterkulden kan ta knekken på flåtten. Feil. Den motbydelige krabaten produserer stoffer i kroppen som beskytter cellene mot frost, så om et par måneder kvikner den til igjen – medbragt  babesia – som er en oversett flåttsykdom, men mer utbredt enn hva vi tror.

Borreliose er det vi forbinder mest med det ekle krypet, men vi skal også være observante på babesia som minner om malaria og som i verste tilfelle kan ta livet av personer med nedsatt immunforsvar.

I Syd-Sverige går flere mennesker rundt med spor av babesia, viser en ny svensk studie. I denne fant svenske forskere at 2,5 prosent av en gruppe på ca. 200 tilfeldige sydsvensker har antistoffer mot babesia.   Det er et høyt tall når man tenker på at babesiose normalt blir betraktet som en sykdom som rammer dyr.

Tallet vitner om en stor utbredelse av infeksjonen, som brer seg opp gjennom Sverige og helt opp i nord der det er for kaldt for flått.

-Det viktigste med studien er at vi blir klar over at denne parasitten finnes. En person uten milt eller en person med dårlig immunforsvar risikerer å bli veldig syk veldig raskt. Hvis man ikke har kunnskap om babesia, risikerer man å overse diagnosen, skriver Kristina Persson i en pressemelding.  Persson er lektor i parasitologi ved Lunds Universitet, seniorlege ved Labmedicin, Region Skåne, og medforfatter på den nye studien som er offentliggjort i tidsskriftet «Ticks and Tick-borne Diseases».

 

Minner om malaria

Symptomene fra babesia-bakterien minner om influensa ved at den som er smittet får feber, hodepine, lette muskelsmerter og føler seg uggen.  Det er langt fra sikkert at du vil knytte disse symptomene til babesia om du blir smittet.

Andre er mindre heldige og får et langt mer komplisert sykdomsbilde enn influensasymptomer. Har du nedsatt immunforsvar eller mangler milten, som har til oppgave å nedkjempe infeksjoner, kan babesia utløse høy feber og organsvikt. I verste fall kan du dø.

Babesia-parasitten minner på mange måter om malaria-parasitten og er faktisk det nærmeste vi kan komme malaria på våre breddegrader. Men siden symptomene ofte er så vage, og helsepersonell ikke vet hva de skal titte etter, er sykdommen underdiagnostisert, hevder Persson.

 

 «Blodpiss»

Legger du en babesia-parasitt under et mikroskop vil du se at den angriper og ødelegger de røde blodlegemer med det resultat at urinen får en blodrød farge. Av den grunn får babesiose, som parasitten utløser, også navnet, «blodpiss». I skandinavisk befolkning med mange gamle mennesker og andre som mangler milten eller har skader på immunsystemet, skal man ha babesia i bakhodet og spesielt om urinen endrer radikalt farge.

 

Finnes i Norge

Ifølge forskning.no har norske forskere registrert samme utbredelse av babesia i Norge, som sine svenske kollegaer. Tallene er dog ennå ikke offentliggjort.

Norske, svenske og danske forskere har inngått samarbeide om å overvåke bl.a. flåttsykdommer. Hittil tegnes det et bilde av at;

  • Flere enn antatt blir infisert av babesia hvert år.
  • Smitten stammer fra flått
  • Babesia er mye vanlig enn vi tidligere trodde, og vi mener at det i Sverige hvert år kan være flere tusen tilfeller av smitte,  konkluderer docent Kristina Persson i sin pressemelding.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.