OVER 80 000 norske barn fikk resept på astmamedisiner i 2017, men skulle de nå egentlig ha hatt disse?

Forskere som jobber med et mer ukjent pusteproblem, EILO, er bekymret for at mange av de medisinerte er feildiagnostiserte.

EILO, forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction og de som har det, opplever at strupen lukker seg enten helt eller delvis ved fysisk anstrengelse.  Tilstanden er ufarlig, men oppleves som veldig skremmende.

Forskjellen på astma og EILO er at astmatikere ofte har problemer med å puste ut, mens de med EILO sliter med å puste inn.

Det skal ikke sees bort fra at mange med astmadiagnose egentlig har EILO og på Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus, utredes nå en rekke barn og ungdommer med tanke på denne diagnosen.   Overlege Hege Clemm sier til forskning.no at mange ikke er klar over at de kan få hjelp til å stille riktig diagnose.  Overlegen anslår at 80-90 prosent av de som kommer til utredning, har brukt astmamedisiner og at opptil 70 prosent ikke trenger dem.  Astmamedisiner virker nemlig ikke på EILO.

– Mange vet nok ikke at de kan få hjelp med dette problemet, slik at de kan opprettholde en aktiv livsstil. Derfor er det svært viktig at allmennheten får vite om EILO og at de kan få hjelp, sier Clemm til forskning.no.

Akkurat hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.  Nå skal Haukeland-forskerne sette i gang med et forskningsprosjekt sammen med forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) der de skal undersøke fysisk aktivitet og pustebesvær blant ungdom og klarlegge om det er astma eller EILO pasientene har.

Kjent i idretts-Norge

Hege Clemm opplever at EILO begynner å bli ganske kjent blant folk som jobber med idrettsmedisin siden de er sårbare for både astma og EILO.  Hun opplyser at EILO har vært godt dekket på flere idrettsmedisinske høstkongresser i Norge, og også internasjonalt.

– Det er kjent at mange toppidrettsutøvere bruker astmamedisin. Kan det tenkes at det finnes toppidrettsutøvere i Norge som bruker astmamedisin, som i stedet skulle hatt behandling for EILO?

– Nei, ikke blant landslagsutøvere. Dette er de som blir strengest diagnostisert i hele Norge, sier førsteamanuensis Trine Stensrud ved NIH til nettstedet. Hun mener problemet angår mer de kanskje mange tusen barn og unge som ikke får hjelp med EILO fordi det kan være vanskelig å skille symptomene fra astma.

For lite kunnskap

Det er for lite kunnskap om EILO blant de som skal vurdere pusteproblemene til barn, ungdom og voksne i Norge. Hittil har idrettsutøvere blitt godt testet, men ikke barn og ungdom utenfor toppidrettsmiljøet.

Barn blir fløyet i ambulansehelikopter fordi de ikke får puste. Førstevalget i medisinhylla er steroider, men så viser det seg at de har EILO.

Og en del av barna som kommer til klinikken, har vært utredet mye fra før.

Clemm er derfor bekymret for at mange barn ikke får riktig diagnose og riktig medisin. I sin tur kan det gjøre at mange barn og unge slutter å være fysisk aktive fordi de er redde for å ikke få puste.

– Pusteproblemer blir trolig utredet litt forskjellig rundt om i landet og mange kan nok få en astmadiagnose kun med testing av lungefunksjon uten at de har gjennomført såkalt provokasjonstest i tillegg. Det som da er viktig, er at en husker å utrede for problemer i strupen dersom behandlingen med astmamedisiner ikke fører frem, sier overlege Clemm ved Haukeland universitetssykehus.

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.