aspirin
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket (Foto: Statens legemiddelverk)

Den lille reseptfrie pillen kan redde livet ditt, men det forteller ikke legen deg!  Nå tar medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddeltilsyn, Steinar Madsen, bladet fra munnen; alle over 65 år bør ha Aspirin tilgjengelig.

Eldre som er i risikosonen bør ha Aspirin i medisinskapet og aller helst i lommen eller vesken.  Dette fordi at den lille hvite tabletten inneholder acetylsalisylsyre som har vist seg å være svært effektiv i behandling av pasienter som har fått hjerteinfarkt.

–  Vi vet at det å tilføre 300 milligram acetylsalisylsyre reduserer risikoen for å dø betraktelig. Disse tablettene kan redde liv, sier Madsen til NRK.

100 år gammel medisin

Aspirin fantes tidligere i nær sagt alle norske medisinskap til bruk for tannverk, menstruasjonssmerter, feber og hodepine og har vært i bruk i langt over 100 år.

For 20 år siden ble de erstattet med Paracetamol og Ibux som kan gi store og uheldige bivirkninger.   Aspirin finnes fortsatt på apoteket, men ligger langt nede skuffer og inni skap.  Etterspørselen har stilnet.   Det skyldes at veldig få leger tipser sine pasienter om at den lille pillen kan redde livet ditt om du får brystsmerter og befinner deg langt fra folk. For når hjertealarmen går, er det acetylsalisylsyre   ambulansearbeiderne alltid tar med seg.  Den smertestillende tabletten går under flere navn. Albyl-E, Dispril, eller Aspirin. Virkestoffet i tablettene virker blodfortynnende og kan løse opp blodpropp i løpet av kort tid, Blodpropp er en av de vanligste årsakene til infarkt.

LES OGSÅ: Livsfarlig kombinasjon!

13 000 rammes

13.000 nordmenn behandles for hvert år hjerteinfarkt.  Antall personer som dør av infarkt er høyt.

Lege og spesialrådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Helge Istad, hilser utspillet til Steinar Madsen velkommen. Han er glad for at Legemiddelverket går ut med informasjon om Aspirin, slik at folk kan ta individuelle valg i samråd med lege.  Spesielt eldre med høyt blodtrykk og røykere bør ha disse tablettene tilgjengelig, mener spesialrådgiveren.

Ring alltid 113!

Til tross for den åpenbare effekten, vil ikke Madsen gå ut med en generell anbefaling til folk om å gå til innkjøp av acetylsalisylsyre.  Får du brystsmerter, ring alltid etter ambulanse.   Ikke ta en Aspirin og tro at nå er faren over.  En sjekk på sykehus skal alltid gjøres i etterkant av attakk med brystsmerter!

Dette er Aspirin

Det farmakologiske navnet på aspirin er acetylsalisylsyre. På det norske markedet finnes følgende preparater: Acetylsalisylsyre, Acetyratio, Albyl-E, Asasantin Retard, Aspirin, Dispril. De finnes i forskjellige styrker fra 75 mg til 500 mg. De sterkeste tablettene er Aspirin (500 mg) og Dispril (300 mg), som brukes på «gammelmåten» mot feber, smerter og betennelser. De øvrige midlene brukes for å «tynne» blodet, det vil si til å forebygge blodproppdannelse. Ulempen med den blodpropphemmende virkningen er at ved små eller større blødninger er det vanskeligere og tar lengre tid for kroppen å plugge igjen «hullet» i blodåren det blør gjennom. Slike blødninger skjer særlig i magesekken i form av blødende magesår. Alvorlige allergiske reaksjoner på acetylsalisylsyre forekommer også, særlig blant barn.

(Kilde: NHI)

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

1. Aspirin har vært standard profylaxe de sidste minst 30 år . Bayer lagde en 80mg depot Aspirin til daglig brug «resten av livet» : Det er uendret 1.valg idag.