ASIA syndromet 

I en ny artikkel publisert i Mediterranean journal of rheumatology beskriver legene Abdulla Watad, Kassem Sharif, Yehuda Shoenfeld ved Sheba Medical Center, Israel det de kaller ASIA syndromet.

På tross av at vaksiner oftest blir tolerert bra og blir regnet for trygge og effektive, er det noen som er genetisk predisponert.

ASIA syndromet, en forkortelse for Autoimmunt/Inflammatorisk Syndrom Indusert av Adjuvants, også kalt Shoenfeld’s syndrom, beskriver flere autoimmune tilstander som oppstår som resultat av at man har blitt utsatt for stoff med «adjuvant aktivitet». Adjuvanter (tilleggsstoff) blir brukt i vaksiner for å bedre immunreaksjonen på vaksinen og gi den sterkere immunogene egenskaper.

 

På tross av at vaksiner oftest blir tolerert bra og blir regnet for trygge og effektive, er det noen som er genetisk predisponert. Disse vil kunne utvikle generaliserte uspesifikke symptomer , muligens på grunn av autoantistoff produksjon. Det er et variert sykdomsspekter når det gjelder klinisk presentasjon og alvorlighetsgrad av ASIA syndromet.

 

I en oversikt går forfatterne gjennom gjeldende kunnskapsstatus fra publisert litteratur om ASIA syndromet, blant annet. med den hensikt å øke legers kunnskapsnivå og oppmerksomhet om ASIA syndromet og sette søkelyset på den store datamengden som er akkumulert de siste årene om sammenhengene mellom ulike adjuvanter og autoimmunitet.

 

Aluminiumhydroksid er et slikt adjuvans som blir tilsatt vaksiner for å styrke antistoff reaktivitet og antistoff produksjon, fordi det er lettest å måle effekten av vaksinen på den måten. Teoretisk blir vaksinen da «snillere» fordi man greier seg med mindre av immunproteinene som skal gi antistoffreaksjon, den gir færre bivirkninger, samt at det blir hevdet at vaksinen blir billigere. Imidlertid får man da økt antistoff produksjon på bekostning av levende immunceller som angriper fremmede stoff. Økt antistoff reaktivitet blir mistenkt for å ha sammenheng med økt allergitendens og autoimmunitet.

 

Kunnskapen om at vaksiner hos disponerte personer kan gi skadelige bivirkninger, har gjort at staten i Norge har innført et objektivt erstatningsansvar ved alvorlige bivirkninger av vaksiner i offentlig vaksineprogram.  Problemet her er at i og med at bivirkningene kan være sjeldne og dukke opp relativt lang tid etter vaksineringen, kan det være vanskelig eller umulig for en pasient med vaksineindusert skade å nå gjennom med sitt erstatningskrav.

 

 

Kilde:

The ASIA syndrome: basic concepts Abdulla Watad, Kassem Sharif, Yehuda Shoenfeld Mediterr J Rheumatol 2017; 28(2): 16-22 http://mjrheum.org/june-2017/newsid792/84

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.