Riktig ernæring reddet jente (14 år) etter alvorlig surstoffmangel

0
1149

I 2009 prøvde Sanne (da 14 år) og ta sitt eget liv ved henging. Etter selvmordsforsøket ble hun 100% hjelpetrengende av følgeskadene hun fikk på grunn av surstoffmangel. Etter god oppfølging på intensivavdelingen på sykehuset fikk foreldrene beskjed om at hun måtte følges opp hyppig på sykehuset og at hun ville dø etter kort tid på grunn av følgeskadene.

(artikkelen forsetter under videoen)

Sanne måtte få mat gjennom sonde. Hun prøvde mange ulike typer sondenæring i pulverform, men samtlige ga henne diaré og det kunne tydelig ses på henne at hun ikke fikk i seg den næringen kroppen hadde behov. Foreldrene bestemte derfor i samråd med fastlegen at de skulle bytte til normal mat som de laget selv. De fikk hjelp til å tilpasse et fettrikt kosthold fritt for stivelse. Dette gjorde at Sanne etter kort tid fikk normal avføring. Siden akuttinnleggelsen og kostomleggingen i 2009 har Sanne ikke vært innom sykehuset.

Matkvalitet viktig

– Matkvaliteten må være god med mest mulig økologisk og gress-spisende dyr, forteller mor Inger Grahnstedt.  Fettet hun får er blant annet kokosolje, olivenolje, avokadeolje og ghee. Små avvik kan føre til at hun reagerer negativt, med for eksempel mer spasmer, ubehag og dårligere søvn, forteller hun videre. Hun lever på en SCD diett (Specific Carbohydrate Diet), så kosten er veldig viktig for henne.

– Hva er SCD (Specific Carbohydrate Diet)?

Sanne i dag

Sanne var funksjonelt blind etter hendelsen, men kan nå se. Hun benyttet nesten ikke stemmen da hun kom hjem fra sykehuset, men har i dag et stort lydspekter uten ord. – Hun gir klar beskjed om når ting ikke er OK, forteller Inger.

I gode perioder kan hun bli lest tekster for på et nivå med minimum 6. klassetrinn. Hun kan svare via øynene når hun får presentert svaralternativer. – Hun er mye mindre spastisk enn tidligere, har mye bedre hodekontroll, men kroppen lever likevel litt for mye «sitt eget liv», sier Inger. Hun tilføyer at Sanne ikke lenger trenger sonden på magen fordi hun greier å spise selv når hun blir matet.

– SE OGSÅ: Plutselig begynte han å våkne til live!