Først publisert 7. okt 2016

Har du tenkt på hvordan det ville være å plutsetlig bli blind? TV-Helse har fulgt en pasientgruppe på tur til Kina for å få behandling av øyesykdommer. Vi har møtt mennesker som har reist til ett av Kinas største øyesykehus for å få behandling som ikke tilbys i Norge.

Jeg aksepterte at jeg kunne bli blind

Det sier Jan Cato Bøttger til TV-Helse under oppholdet i Kina. Han er billedkunstner og grunnlegger av Christiania Kunstakademi i Oslo. Han forteller sin historie som startet i fjor da han merket endringer i synet mens han var i Spania på tur. Han dro straks til øyelege da han kom hjem til Norge og fikk diagnosen Aldersrelatert macula degenerasjon(AMD). Fremtiden så mørk ut da han ikke fikk tilbud om behandling som kunne hjelpe.

Jan Cato søkte hjelp andre steder og oppsøkte akupunktur-behandling hos St. Olav Helseklinikk i Tønsberg , Der fikk han håpet tilbake om å kunne se bedre igjen. På klinikken har han gjennomgått en grundig behandling med akupunktur og sammen med behandling i Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM) i Kina, hindret videre utvikling av sine symptomer.

SE OGSÅ:«NY» metode for bedre syn

Hva er AMD?

Norges blindeforbund skriver: Aldersrelatert macula degenerasjon, forkortet AMD er betegnelsen på en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket. Sykdommen omtales ofte som svekkelse av skarpsynet. På folkemunne kalles den også forkalkninger. AMD er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, men den finnes også blant yngre personer. Det finnes to typer AMD, en tørr og en våt, der den tørre er den vanligste. Mer enn hver 10. person over 70 år i Norge har mistet lesesynet av AMD. Les mer om AMD på Norges Blindeforbund sine nettsider

SE OGSÅ: Akupunktur på våre firbente venner

(FOTO: Bohlmark)

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.